Mainos
Mainos

Sonera-oikeudenkäynti jatkui käräjäoikeudessa

Oikeudenkäynnissä todisti Sonera-paljastuskirjan tekijäksi väitetty konsultti Timo Pekka Silén, joka kiisti olevansa kirjan takana.

Sonera-oikeudenkäynti on jatkunut Helsingin käräjäoikeudessa. Todistajaksi oikeudenkäyntiin oli kutsuttu muun muassa Sonera-paljastuskirjan kirjoittajaksi väitetty konsultti Timo Pekka Silén (kuvassa).

Silén itse kiisti kirjoittaneensa paljastuskirjan. Silén sanoi STT:lle antamassaan lausunnossa, että hänen tietonsa Sonerasta eivät olisi riittäneet teoksen kirjoittamiseen.

- Työskentelin (Sonerassa) konsulttina vuoden verran kymmenenä päivänä kuukaudessa. En olisi mitenkään voinut hankkia sitä tietomäärää, joka kirjassa on, hän totesi.

Silén myös vakuutti, että olisi esiintynyt omalla nimellään, jos olisi kirjoittanut kohutun teoksen. Hänellä ei ole näkemystä siitä, kuka kirjan kirjoitti. Silén toimi Soneran konsulttina yhtiön teknologiajohtamisyksikössä vuonna 2000.

Minne hävisivät Soneran miljardit -kirja julkaistiin internetissä kolme vuotta sitten. Kirjassa väitettiin, että Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander olisi kavaltanut yhtiön rahoja.

Relander teki kirjasta rikosilmoituksen, jonka perusteella KRP alkoi tutkia kirjan alkuperää. Tällä hetkellä juttu on syyteharkinnassa.

"Kirjoittajat naureskelevat sikariklubissaan"

Timo-Pekka Silénin nimi mahdollisena kirjan kirjoittajana pulpahti esiin urkintaoikeudenkäynnissä viime viikolla. Soneran entisen toimitusjohtajan Kaj-Erik Relanderin asianajaja Jussi Savonen paheksui tuolloin sitä, että syyttäjä oli kutsunut Silénin urkintajuttuun todistajaksi. Nyt Silén kokee joutuneensa aiheetta myrskyn silmään.

-Tässä täytyy olla kysymys siitä, että Relander haluaa horjuttaa asemaani todistajana ja siirtää huomiota pois teleurkintaoikeudenkäynnistä, hän tuumii.

Silénillä ei ole yksilöityä näkemystä siitä, kuka kirjan olisi voinut kirjoittaa.

-Sitä minulta on kysytty sata kertaa. Olen miettinyt, että kirjoittajia täytyy olla useampia ja heillä on pitänyt olla hyvät välit Soneran johtoryhmään, hallitukseen ja hallitusneuvostoon. Varmasti he naureskelevat edelleen sikariklubissaan ja ottavat yhden konjakin lisää.

Sonera voitti palkkakiistan

Oikeussalissa käytiin läpi Silénin historiaa Sonerassa. Hän teki Soneralle konsultin töitä vuosina 1998-2001. Varsinaisesti mies oli yhtiön leivissä vuoden 2000, jolloin hän toimi vanhempana neuvonantajana määräaikaisella sopimuksella. Konsulttitoimeksiannot kuitenkin jatkuivat vielä senkin jälkeen. Yhteistyö tyssäsi keväällä 2001, kun Sonera ei maksanut Silénille tämän laskuttamia palkkioita. Silénin mukaan kyse oli siitä, että hän oli joutunut Relanderin epäsuosioon.

Relander on puolestaan todennut, että Silénin työsuhteesta olisi ollut yhtiölle haittaa. Silén vaati Soneralta lähes kolmea miljoonaa markkaa. Kun rahoja ei kuulunut, hän uhkasi yhtiölle lähettämässään sähköpostissa viedä asian julkisuuteen. Palkkakiista meni välimiesoikeuden ratkaistavaksi. Tuomio tuli kesäkuussa 2002, jolloin Sonera velvoitettiin korvaamaan Silénille maksamattomia palkkioita vain 120 000 markkaa.

Silén taas joutui vastaamaan liki kaikista välimiesmenettelyn kuluista. Taloudelliset tappiot olivat suuret, mutta sain arvokasta oppia siitä, miten sopimukset kannattaa kirjoittaa, hän kuittasi palkkariidan lopputuloksen.

"Soneran lakimiehiä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa"

Sonera-oikeudenkäynnissä aamupäivällä todistaneen miehen mukaan yhtiön juristit eivät olleet järin innostuneita teletunnistetietojen hankintaan liittyvästä lainsäädännöstä. Miehellä itsellään oli pääsy teletunnistetiedot sisältävään järjestelmään, ja hän selvitteli tietoja esimiestensä käskystä.

Vuoden 2001 tammikuussa mies pyysi yhtiön juristeilta laintulkintaa siitä, mihin tarkoitukseen teletunnistetietoja saa hankkia. Lakimiehet eivät tarttuneet asiaan kovin hanakasti.

-Heidän suhtautumisensa oli suunnilleen, että ei voisi vähempää kiinnostaa. Sain vastauksen kysymykseeni vasta huhtikuussa 2001, mies kertoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Teletunnistetietojen hankkimisen säännöt alkoivat mietityttää miestä, kun hän syksyllä 2000 alkoi saada yhä enemmän toimeksiantoja Soneran entiseltä turvallisuuspäälliköltä Alpo Manniselta. Kysymyksiä herätti erityisesti se, että aiemmin sähköpostilla tulleita pyyntöjä rupesi saapumaan paperilappusilla.

-Kun Soneran lakiasiainosasto lopulta vastasi, se kertoi, että teletunnistetietoja ei saa käyttää tietovuotoepäilyjen setvimiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme