Mainos
Mainos

Sopimussakot yleistyneet asuntojen vuokrauksessa

Sopimussakot alkoivat yleistyä välityslainsäädännön muututtua muutama vuosi sitten. Vuokralaisten Keskusliiton mielestä sakot sopivat huonosti kuluttajasopimuksiin.

Osa vuokranantajista on alkanut periä vuokralaisilta sopimussakkoja. Jos vuokralainen purkaa määräaikaisen vuokrasopimuksen ennen aikojaan, hän joutuu maksamaan vuokranantajalle ennalta sovitun sakon. Usein sakon suuruus on yhden tai kahden kuukauden vuokran verran.

Sopimussakko on hämmentänyt sekä vuokralaisia että vuokranantajia, kerrotaan Vuokralaisten Keskusliitosta ja Suomen Kuluttajaliitosta. Sakkoja on peritty kirjavin käytännöin. Lisäksi jotkut vuokralaiset ovat allekirjoittaneet epähuomiossa vuokrasopimuksen, johon sisältyy sopimussakkoehto.

Vuokralaisten Keskusliiton mielestä sakot sopivat huonosti kuluttajasopimuksiin. Paremmin ne toimivat liikehuoneistojen vuokrasuhteissa.

Sopimussakot ja määräaikaiset vuokrasopimukset alkoivat yleistyä, kun välityslainsäädäntö muuttui muutama vuosi sitten. Välityspalkkion maksajaksi osoitettiin toimeksiantaja, joka on usein vuokranantaja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme