Mainos
Mainos

Sopivasti punaviiniä pitää keuhkoklamydian loitolla?

Punaviinillä saattaa uuden tutkimuksen mukaan olla keuhkoklamydiaa vähentävä vaikutus. Asia käy ilmi proviisori Olli Salinin Åbo Akademissa tekemässä väitöskirjatutkimuksessa, jonka aiheena oli lääkkeen keksiminen solunsisäistä keuhkoklamydiabakteeria vastaan.

Lähes jokainen ihminen saa elämänsä aikana tartunnan keuhkoklamydiabakteerista. Yleensä sen aiheuttamat hengitystieoireet ovat lieviä, mutta usein bakteeri leviää valkosolujen mukana keuhkoista muualle elimistöön ja tartunta kroonistuu. Tällöin infektion hoito on vaikeaa, ja antibiootit tehoavat siihen huonosti. Kroonistunut keuhkoklamydiatartunta saattaa altistaa esimerkiksi astmalle tai keuhkoahtaumataudille.

Tutkimuksessa havaittiin solumallien avulla, että punaviini näytti vähentävän keuhkoklamydian kasvua. Vaikutus perustuu punaviinin sisältämään etyyligallaattiin sekä muutamiin muihin yhdisteisiin.

- On mahdollista, että sellainen vaikutus on, mutta ihmisillä tätä ei ole tutkittu eikä kokonaisuudessaan edes eläinkokeilla. Mutta on mahdollisuuksia ja yhteyksiä, jotka voisivat pieneltä osin selittää punaviinin oletettuja terveysvaikutuksia, Salin sanoo.

Määrällä on merkitystä

Tutkimuksen mukaan myös rantaminttu-uutteella sekä koivun tuohesta saatavalla betuliinilla näyttää olevan keuhkoklamydiaa vähentävä vaikutus. Rantamintun vaikutusta tutkittiin myös hiirikokeilla, kun taas punaviinin vaikutuksen tarkasteluun ei käytetty koe-eläimiä.

Punaviinin terveyshyödyistä ihmiselle on kiistelty. Salinin mukaan aiempi tutkimus viittaa siihen, että eteläeurooppalaisella ruokavaliolla, johon kuuluu runsaasti kasvisperäisiä ruoka-aineita ja kohtuullisesti punaviiniä, voi olla myönteisiä terveysvaikutuksia.

- Punaviinin sisältämien bioaktiivisten yhdisteiden vaikutus ihmisen elimistöön riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon niitä saadaan, huomauttaa Salin.

Tutkija lisää, että monia näistä yhdisteistä saa yhtä hyvin vaikkapa viinirypälemehusta. Alkoholin runsas nauttiminen kumoaa mahdolliset hyödyt nopeasti.

Salinin väitöskirja tarkastetaan Åbo Akademin biotieteiden laitoksella.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme