Mainos
Mainos

Sopupeleistä ehdollisia vankeustuomioita pesäpalloilijoille

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi 20 pesäpalloilijaa ja pesäpallojoukkueiden joukkueenjohtajaa melko ankariin rangaistuksiin kolmen vuoden takaisista sopupeleistä. Kuudelletoista henkilölle langetettiin 3-5 kuukauden ehdollinen vankeustuomio ja neljä sai sakkoja.

Lisäksi tuomitut joutuvat korvaamaan Veikkaukselle saamansa nettovoitot, yhteensä 1,6 miljoonaa markkaa.

Veronmaksajille oikeudesta kertyi muhkea lasku. Valtaosalla tuomituista oli maksuton oikeudenkäynti. Asianajajille valtio maksaa palkkioita jutun tiimoilta yhteensä noin 7 miljoonaa markkaa.

Oikeus: otteluista sopiminen ei ole rikos

Käräjäoikeus katsoi elokuussa 1998 pelatut viisi ottelua ennalta sovituiksi. Sopupelejä olivat 11.8. pelatut Kankaanpää-Seinäjoki ja Oulu-Jyväskylä sekä 13.8. pelatut Kankaanpää-Oulu, Helsinki-Hamina ja Siilinjärvi-Juva.

Käräjäoikeuden mukaan otteluiden sopiminen ei sinänsä ole rikollista, mutta tämän tiedon käyttäminen pitkävedossa on. Oikeus katsoi, että vedonlyönnin kohteena olevien otteluiden lopputuloksen epävarmuus kuuluu pitkävedon perusedellytyksiin. Vedonlyöntiin liittyy arvauselementti, oikeus totesi. Kun pesäpallo-otteluiden lopputulokset oli sovittu, tämä sattumanvaraisuus vedonlyönnistä oli häivytetty tai ainakin sitä oli merkittävästi vähennetty.

Oikeuden mukaan vastaajista Seppo Uusi-Oukari oli sopinut Mauri Pyhälahden kanssa Kankaanpään ja Seinäjoen välisen ottelun. Samoin Uusi-Oukari oli sopinut Jari Alasmäen kanssa Kankaanpään ja Oulun ottelun. Riku Kytösalmi ja Petri Kaijansinkko sopivat Oulun ja Jyväskylän pelin. Helsinki-Hamina ottelun sopivat Pasi Niemelä ja Jari Heikkilä sekä Siilinjärvi-Juva ottelun sopivat Kari-Pekka Heinonen ja Hannu Manninen.

Oikeuden mukaan kaikki rangaistuksiin tuomitut olivat pelanneet pitkävetoa tietoisena yhden tai useamman ottelun lopputuloksen sopimisesta. Näin menettelemällä vastaajat olivat oikeuden mukaan syyllistyneet petosrikoksiin. Yhden vastajaan, Heikkilän syytteet hylättiin. Syynä oli se, että hän ei ollut pelannut pitkävetoa.

Oikeus katsoi myös, että vastajat olivat edistäneet toistensa petosrikoksia muun muassa kertomalla toisilleen otteluiden sopimisista ja useat heistä myös osallistumalla joko pelaajina tai pelinjohtajina otteluihin ja näin varmistamalla sovitun lopputuloksen toteutumisen. Suurin osa vastaajista syyllistyi näin myös avunantorikoksiiin.

Tekotapa erilainen kuin petoksissa yleensä

Rangaistuksia mitatessaan oikeus käytti petosrikoksille tarkoitetun asteikon alapäätä. Oikeus epäili, että vastaajat eivät mieltäneet syyllistyvänsä teoillaan näinkin vakaviin rikoksiin.

Lisäksi oikeus katsoi, että tekotapa poikkeaa olennaisesti normaalista petosrikollisuudesta ja urheiluvedonlyönnissä rikollisen ja sallitun rajan havaitseminen on saattanut olla vaikeata. Rangaistuksia mitatessaan oikeus otti huomioon myös sen, että vastaajille on urheilijoina aiheutunut kielteisiä seuraamuksia.

Ketään ei ole aikaisemmin rangaistu, eikä yleinen etu vaatinut ehdottomia vankeurangaistuksia, oikeus lausui.

Kierroksen 33/98 pitkävedossa sopupelien osalta Veikkaukselle aiheutui yhteensä yli 9 miljoonan markan kokonaisvahinko. Tätä summaa Veikkaus oli vaatinut syytteessä olevilta. Tämän korvausvaatimuksen oikeus hylkäsi. Oikeuden mukaan kyseessä ei ollut sellainen yhteenliittymä, joka olisi oikeuttanut korvauksen määräämiseen. Tuomitut joutuvat maksamaan korvauksena Veikkaukselle vain nettovoitot.

Rangaistukset ja korvaukset

Oikeus langetti seuraavat rangaistukset ja korvaukset (Osittain korvauksia määrättiin maksettavaksi yhteisvastuullisina):

Seppo Olavi Uusi-Oukari: petos + 4 avunantoa petokseen, 5 kk ehdollista vankeutta. Korvaukset 7940 mk.

Pasi Jaakko Juhani Vanhatalo: törkeä petos + avunanto törkeään petokseen + viisi avunantoa petokseen, 4 kk 20 pv ehdollista vankeutta. Korvaukset 285385 mk.

Pertti Heikki Herbert Rajala: törkeä petos + avunanto törkeään petokseen + avunanto 3 petokseen, 4 kk 15 pv ehdollista vankeutta. Korvaukset 224784 mk.

Mauri Johannes Pyhälahti: petos + 3 avunantoa petokseen, 3 kk 15 pv ehdollista vankeutta. Korvaukset 18187 mk.

Jan Kristian Hautala: petos + 4 avunantoa petokseen, 60 päiväsakkoa. Korvaukset 7938 mk.

Riku Aleksi Kytösalmi: törkeä petos + 3 avunantoa petokseen, 5 kk ehdollista vankeutta. Korvaukset 68707 mk.

Jari Juhani Alasmäki: petos + kaksi avunantoa, 3 kk 15 pv ehdollista vankeutta.

Petri Olavi Kaijansinkko: petos + 2 avunantoa petokseen, 3 kk 15 pv ehdollista vankeutta. Korvaukset 20202 markkaa.

Janne Olavi Oinonen: törkeä petos + avunanto petokseen, 4 kk 10 pv ehdollista vankeutta. Korvaukset 79692 mk.

Pasi Antero Niemelä: petos + avunanto petokseen, 3 kk 15 pv ehdollista vankeutta.

Jari Jussi Keski-Heikkilä: törkeä petos + avunanto petokseen, 4 kk ehdollista vankeutta. 145420 markkaa.

Pasi Juhani Nurminen: törkeä petos + avunanto petokseen, 4 kk 10 pv vankeutta. Korvaukset 59325 mk.

Kari Pekka Heinonen: törkeä petos + 2 avunantoa petokseen, 5 kk ehdollista vankeutta. Korvaukset 54853 mk.

Juha Tapani Alatalo: petos + 4 avunantoa petokseen, 60 päiväsakkoa. Korvaukset 37515 mk.

Jani Juhani Komulainen: törkeä petos + 3 avunantoa petokseen, 4 kk 20 pv ehdollista vankeutta. Korvaukset 178 320 mk.

Jani Petri Olavi Komulainen: törkeä petos + 3 avunantoa petokseen, 4 kk 20 pv ehdollista vankeutta. Ei korvauksia, koska Veikkaus ei vaatinut niitä.

Hannu Tapio Manninen: törkeä petos + 4 avunantoa petokseen, 5 kk ehdollista vankeutta. Korvaukset 92245 mk.

Juha Petteri Wiberg: petos + 3 avunantoa petokseen, 60 päiväsakkoa (yhteensä 5760 markkaa). Korvaukset 39461 markkaa.

Jouni Antero Heinikangas: törkeä petos + 4 avunantoa petokseen, 4 kk 10 pv vankeutta. Korvaukset 107240 markkaa.

Jari Kalevi Torkkel: petos + 2 avunantoa petokseen, 60 päiväsakkoa (yhteensä 6240 mk). Korvaukset 205020 markkaa.

Jari Kalevi Heikkilä: syytteet hylättiin.

Määrätyistä korvauksista vastaajat saavat vähentää Veikkaukselle jo palautetut määrät. Omien korvausten lisäksi kaikki vastaajat Jani Petri Komulaista ja Heikkilää lukuun ottamatta velvoitettiin lisäksi korvamaan Veikkauksen oikeudenkäyntikuluista 26 300 markkaa.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme