Mainos
Mainos

Sorakuopat uhkaavat pohjavesiä - osaa käytetään kaatopaikkana

Suomen pohjavesialueilta on löytynyt enemmän sorakuoppia kuin luultiin, 12 000-13 000. Pelkästään Etelä-Hämeessä 250 kuoppaa kaipaa pikaista kunnostusta vedenoton turvaamiseksi.

Sorakuopan kunnostuksella on kiire silloin, kun se on uhka pohjavedelle tai vaaraksi ihmisille. Joitakin kuopista käytetään esimerkiksi epävirallisina kaatopaikkoina, tai ne on peitetty saastuneella maalla. Kuoppien rinteet saattavat olla lohkeavat, jyrkät ja aitaamattomat.

Valtaosa kuopista on jäämässä oman onnensa nojaan metsittymään, sillä valtion tukirahat riittävät vuosittain vain muutamaan korjauskohteeseen.

Yksityisillä maanomistajilla on harvoin intoa kunnostaa kotitarvekuoppia. Valtaosa niistä syntyi jo ennen vuoden 1982 maa-aineslakia, ilman mitään lupaehtoja.

Sorakuoppien tilaa on selvitetty valtakunnallisessa hankkeessa, joka on loppusuoralla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot