Mainos
Mainos

Sorsa: Kekkonen Zavidovo-vuodon takana

Entinen pääministeri Kalevi Sorsa nostaa Urho Kekkosen ylivertaiseksi hahmoksi 70-luvun poliittisissa valtataisteluissa, joissa presidentinvaalit leimasivat kaikkea politiikkaa. Sorsa antaa ymmärtää, että Kekkonen itse oli myös vuoden 1972 kohutun Zavidovo-vuodon takana.

Suomen pitkäaikaisimman pääministerin ja SDP:n ex- puheenjohtajan Kalevi Sorsan muistelmien toinen osa julkistettiin tänään.

Mitään julkistamistilaisuutta ei ollut, lääkärin neuvosta sellaista ei järjestetty.

Ilta-Sanomien viikonvaihteen haastattelussa Sorsa kertoo kuitenkin toipuvansa kahden vuoden takaisesta syöpäleikkauksesta.

Sorsan muistelmat kattavat vuodet 1972-76. Tuolloin Kekkosen perintöön ja presidentinvaaleihin liittyvä valtapeli leimasi kaikkea politiikkaa.

Yhtä jos toista jäi myös Sorsan hampaankoloon. Luonnehdinnat tuon ajan poliitikoista ovat herkullista luettavaa.

Jos muistelmista pitää joku konna löytää, hän on Ahti Karjalainen.

Kirjassaan Sorsa sanoo: Karjalainen oli epäluotettava sopimuspuoli. Hänen kanssaan neuvotteleminen oli hukkaan heitettyä aikaa. Karjalainen oli epäluotettava alkoholisti, jonka kanssa oli turha neuvotella.

Sorsa kertoo päätyneensä lopullisesti vastustamaan Karjalaisen presidenttiyttä 70-luvun alussa teollisuusjohtajien masinoimassa tilaisuudessa hotelli Marskissa, kun humalainen Karjalainen erehtyi vessan sijainnista.

Kekkonen on Sorsalle puutteineenkin yhä sankari eikä Sorsa häpeile toimintaansa vuoden 1974 poikkeuslain takana tai sitä, että SDP puhui Kekkosen ehdokkaakseen 1975 vielä 78 presidentinvaaleihin.

Sorsalle oli tärkeintä Karjalaisen syrjäyttäminen, eikä edes Kekkosen terveys ollut este.

Julkisuudessa Kekkosen kuntoa kehuttiin niin paljon, että siihen puuttumista olisi Sorsan mukaan pidetty halpamaisena panetteluna. Mauno Koivistoon Sorsan suhde ei ole kaukana katkerasta. Merkkejä Koiviston omasta presidenttipelistä Sorsa löytää jo 60-luvun lopulta.

Yksi kirjan uutisista on, että Sorsa arvioi kekkosen itsensä olleen myös vuoden 1972 kohuttuun Zavidovo-vuodon takana. Sen yhteydessä Kekkonen uhkasi erollaan ja joka horjutti Suomen EEC-sopimusta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme