Mainos
Mainos

Sorsa: Työvoimapula 2-3 vuoden päästä

Työministeriön kansliapäällikkö Pertti Sorsa arvioi, että työvoimapula aiheuttaa ongelmia työmarkkinoille 2-3 vuoden kuluttua. Tilastollisesti työvoiman määrällinen saatavuus vaikeutuisi tuolloin nopeasti.

Työvoiman kysynnän vilkastuminen törmää pullonkauloihin, mikä voi aiheuttaa paineita työmarkkinoiden ylikuumenemiseen ja palkkakehitykseen.
Työmarkkinoiden toimivuus joutuu Sorsan mukaan lähivuosina lujille, koska uutta nuorta työvoimaa tulee työelämään vain noin 50 000 vuodessa. Työministeriössä on arvioitu työvoiman kysynnän olevan seuraavan kymmenen vuoden aikana vuosittain noin 70 000. Vuosittain jää näin täyttämättä 20 000 työpaikkaa.

Ongelmaan tulisi Sorsan mielestä puuttua laaja-alaisella ohjelmalla, joka ei ole toteutettavissa vain työvoimahallinnon keinoin.
-Vaikka Suomen työmarkkinat toimivat varsin dynaamisesti, työvoiman kysynnän ja tarjonnan yhteen sovittamisessa on suuria haasteita jo lyhyellä aikavälillä, Sorsa sanoi ministeriön toimittajille järjestämässä kesätapaamisessa Vantaalla.

Työvoimahallinnolta tilanne vaatii Sorsan mukaan lisää tarkkuutta ja työnhaun aktivointia. Lisäsatsausta tarvitaan myös työnantajapalveluihin, ja työnantajien kanssa toteutettavaan työvoimakoulutukseen. Keskimääräistä työssä oloaikaa olisi jatkettava 2-3 vuodella seuraavalla vuosikymmenellä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme