Mainos
Mainos

Sosiaalihuollon jonot lepsuilua? Ministeriö haluaa uhkasakon

Kunnille voitaneen antaa tulevaisuudessa sosiaalihuollon laiminlyönneistä nykyistä herkemmin uhkasakkoja.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) haluaa menettelyn tiukemmaksi, koska nykyinen laki on liian lepsu.

Mallia haetaan terveydenhuoltolakiin kirjatusta hoitotakuusta. Siinä kunnat saavat uhkasakon, jos potilas ei pääse kuudessa kuukaudessa hoitoon.

– Hoitotakuussa tilanne on selkeä. Myös sosiaalihuoltoon on haluttu samankaltaista tiukempaa aikarajoitetta, sanoo STM:n osastopäällikkö Kirsi Paasikoski.

Kuntien sosiaalihuolloille ei ole annettu ainuttakaan uhkasakkoa kahteen vuoteen. Ongelmia kuitenkin ilmenee lastensuojelussa, vanhustenhuollossa ja toimeentulotukien pitkittyneissä käsittelyissä. Niistä kannellaan aluehallintovirastoille tämän tästä.

Kuntien edunvalvoja Kuntaliitto karsastaa tiukennusta.

– Valtionosuuksia leikataan ja samaan aikaan halutaan valvontaa kiristää. Nyt tarvittaisiin kokonaiskuvan hahmottamista. Jos resursseja leikataan, valtion puolelta pitää katsoa, mistä ollaan myös valmiita tinkimään, sanoo Kuntaliiton johtava lakimies Sami Uotinen.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot