Mainos

Sosiaalipuolen erityisosaajista huutava pula

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on keskimäärin viiden prosentin työvoimavaje, käy ilmi kuntatyönantajien yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa tekemästä selvityksestä. Kunnissa oli tutkimusajankohtana huhtikuussa täyttämättömiä vakansseja yli neljätuhatta.

Vaje on suurin Etelä-Suomen läänissä ja varsinkin isoimmissa kaupungeissa. Erityisesti on pulaa erityislastentarhanopettajista, sosiaali- ja erityissosiaalityöntekijöistä ja puheterapeuteista. Selvityksessä ei ole mukana lääkäreitä eikä hammaslääkäreitä.

Kunta-alan 424 000 palkansaajasta 131 000 työskentelee terveydenhuollossa ja 112 000 sosiaalitoimessa. Suurin osa kunta-alan henkilöstömäärän kasvusta on viime vuosina tapahtunut nimenomaan terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa.

Kuntamarkkinoilla Helsingissä julkaistun selvityksen mukaan kunnissa ja kuntayhtymissä oli 4 457 kokonaan hoitamatta olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon vakanssia. Näistä 133 oli vakansseja, joihin ei ollut tarvetta palkata ketään, jolloin työvoimavajeeksi jäi 4 324 vakanssia eli 5 prosenttia. Sosiaalitoimessa vaje on 5,7 prosenttia ja terveydenhuollossa 4,3 prosenttia.

Muodollisesti päteviä puuttuu

Noin puolet vajeesta johtui siitä, että vakansseihin ei ollut saatu pätevää henkilöstöä. Vuokratyövoimalla hoidettuja vakansseja ilmoitettiin olevan vain 81. Erityisesti sosiaalitoimessa vajetta ovat kasvattaneet kelpoisuussäännösten tiukennukset ja palveluvelvoitteiden lisääminen, sillä uudet kelpoisuudet omaavaa henkilöstöä ei ole ollut riittävästi.

Lukumääräisesti eniten työvoimavajetta oli kunta-alan suurimmissa ammattiryhmissä eli lähihoitajissa, perushoitajissa, lastenhoitajissa ja kodinhoitajissa sekä sairaanhoitajissa ja erikoissairaanhoitajissa.

Vastaava selvitys on tehty aiemmin huhtikuussa 2004 ja lokakuussa 2005. Vaje on kasvanut hitaasti, sillä vuonna 2004 se oli vastaavissa ammattiryhmissä noin 2,1 prosenttia ja vuonna 2005 noin 2,7 prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot