Mainos
Mainos

Sosiaalisen tuen puute nostaa naisten kuolleisuusriskiä

Kokemukset siitä, että iäkästä ihmistä yhä tarvitaan, saattavat antaa naisille itsearvostuksen tunteita ja tarkoitusta elämään.

Sosiaalisen tuen puute nostaa tuoreen tutkimuksen mukaan iäkkäiden naisten kuolemanriskiä. Riski on yli kaksinkertainen verrattuna enemmän sosiaalista tukea saaviin naisiin, ilmenee Jyväskylän yliopistossa valmistuneesta tutkimuksesta.

Tiina-Mari Lyyran ja Riitta-Liisa Heikkisen tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin kansainvälisessä tieteellisessä aikakauslehdessä. Tutkimus tehtiin yliopiston gerontologian tutkimuskeskuksessa, ja se on osa laajempaa Ikivihreät-tutkimushanketta.

Tulosten mukaan mahdollisuus antaa ja saada huolenpitoa sekä koetut arvostuksen tunteet ovat erityisen tärkeitä iäkkäiden naisten terveydelle. Myös kokemukset yhteenkuuluvuudesta ja turvallisuudesta vaikuttivat naisten terveyteen merkittävästi.

Kokemukset siitä, että iäkästä ihmistä yhä tarvitaan, saattavat antaa naisille itsearvostuksen tunteita ja tarkoitusta elämään. Yhteenkuuluvaisuuden ja turvallisuuden tunne antanee osaltaan myös voimia huolehtia omasta terveydestään.

- Tämänkaltaista sosiaalista tukea saadaan useimmiten läheisiltä, puolisolta, lapsilta ja lastenlapsilta. Useimmiten viralliselta taholta saatava tuki, kuten esimerkiksi kokemus neuvojen saamisesta, ei ollut yhteydessä iäkkäiden naisten kuolleisuusriskiin, Lyyra kertoo.

Osatutkimuksessa haastateltiin yli kahtasataa 80-vuotiasta naista ja miestä. Heille tehtiin myös erilaisia toimintakyvyn mittauksia. Kuolleisuutta seurattiin kymmenen vuoden ajan.

Miehillä ei havaittu vastaavaa kuolleisuuden nousua. Lyyran mukaan eroa selittänee se, että useimmat tutkimukseen vastanneista miehistä asuivat puolisonsa kanssa. Naisista 70 prosenttia oli yksinäisiä.

Naisten kuolleisuusriski säilyi vahvana, vaikka koulutus, yksin asuminen, masentuneisuus, vakavat sairaudet tai fyysinen ja tiedonkäsittelyyn liittyvä toimintakyky huomioitiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme