Mainos
Mainos

Sosiaalitieteilijät osoittivat mieltään Franzeniassa

Helsingin yliopiston tyhjillään oleva Franzenia-arvorakennus tyhjeni eilen aktivisteista, mutta jo tänään sisälle pyrkivät uudet asukkaat.

Helsingin yliopiston sosiaalitieteilijät osoittivat valtausyrityksellään omaa huoltaan tilapulasta. Yliopisto tehostaa syksyllä tilojaan, ja osa tutkijoista joutuu luopumaan työhuoneestaan.

– Minun saamien tietojen mukaan neljä ihmistä joutuu lähtemään täältä sosiaali- ja antropologianlaitokselta siitä syystä, että heillä ei ole työsuhdetta yliopistoon, eikä sellaista rahoitusta jolla he voisivat oikeuttaa työskentelynsä täällä, kertoo Helsingin yliopiston kulttuuriantropologian professori Timo Kaartinen.

Laitoksella on noin 10 tutkijaa. Pahimmillaan syksyllä laitokselle jää vain yksi tutkija. Tämä vaikuttaa Kaartisen mukaan erityisesti työyhteisöön yliopistolla.

Valtaus jäi yritykseksi

Franzenian edessä nähtiin tänään sosiaalikeskus Sataman aktivistien tilalla parisenkymmentä tutkijaa. Tutkijoiden tarkoituksena oli kolkutella tyhjän arvorakennuksen ovia ja osoittaa näin tilapulansa. Aktivistit olivat myös paikalla ja tarjoutuivat avaamaan ovet. Siihen tutkijat eivät lähteneet.

– Ideana on teoreettinen valtaus, antropologian laitoksen tutkija Matti Eräsaari kommentoi tutkijoiden joukosta.

Arvorakennus yhä myynnissä

Uusia työhuoneita ei ole sosiaalitieteilijöille saatavilla ainakaan Franzeniasta.

– Me toivomme, että rakennukselle löytyisi ostaja tai pitkäaikainen vuokralainen. Sitten siellä voi tehdä peruskorjauksen. Yliopisto toivoo tietenkin, että sille löytyisi jotain hyvää käyttöä, toteaa Helsingin yliopiston ensimmäinen vararehtori Ulla-Maija Forsberg.

Työhuonepula kohdistuu erityisesti tutkimusapurahalla työskenteleviin tutkijoihin, koska heillä ei ole yliopistoon työsuhdetta. Heille päätös ilmoitettiin juhannusviikolla.

– Päätös on valtiotieteiden tieteellisessä tiedekunnassa tehty viime syksynä, mutta tämä laitosrakenneuudistus on varmaan osaltaan vaikuttanut siihen, että pientä kitkaa tässä tiedon kulussa vielä on, Forsberg kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme