Mainos
Mainos

Sota-ajan salattua kuva-aineistoa julki

Nyt julkistettuja, muun muassa kenttäoikeuden istunnoista ja teloituksista otettuja kuvia ovat tähän asti nähneet lähinnä tutkijat.

Puolustusvoimat on julkistanut tänään aiemmin salassa pidettyä kuva-aineistoa talvi- ja jatkosodista.

Aineiston joukossa on muun muassa kuvia neuvostopartisaanien tuhoamista suomalaiskylistä, joissa surmattiin naisia ja lapsia. Lisäksi mukana on kuvia kenttäoikeuden istunnoista ja teloituksista.

Talvisodasta on olemassa noin 11 000 kuvaa ja jatkosodasta 170 000. Ne on kaikki arkistoitu kuvaajien ja aiheiden mukaan. Lähes kaikki sotakuvat ovat olleet aivan julkisia. Nyt julkaistut noin 300 kuvaa määrättiin kuitenkin aikanaan salaisiksi ja tähän mennessä lähinnä vain tutkijat ovat nähneet niitä.

Kuvien salaamisperuste on ollut lähinnä poliittinen, sillä arkaluontoisten kuvien pelättiin ärsyttävän Neuvostoliittoa. Salaamisella myös suojeltiin vainajien omaisia.

Kuvat nousivat esille, kun Huhtiniemen tapauksen tutkijat kävivät etsimässä niistä tietoa. Puolustusvoimat päätyi siihen ratkaisuun, ettei kuvia ole enää syytä salata.

Kuvia säilytetään toistaiseksi puolustusvoimien Kuvakeskuksessa Helsingin Santahaminassa.

- Minkäänlaista näyttelyä emme aio järjestää. Joukkotiedotusvälineet kantavat kuvien julkistamisesta vastuun, huomauttaa osastopäällikkö Ossi Kervinen Pääesikunnan viestintäosastolta.

Viikonvaihteen lehtitietojen mukaan kuvat siirretään Sota-arkistoon. Kervinen huomauttaa, ettei sotakuvien lopullisesta sijoituksesta ole päätetty ja ne jäävät toistaiseksi Santahaminaan. Muita tulevia säilytyspaikkoja voisivat Helsingissä olla Sota-arkisto tai Sotamuseo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme