Mainos
Mainos

Sotaharjoituksissa ei huomioida liiallista eläytymistä

Puolustusvoimien mukaan sotaharjoitusten suunnittelussa ei oteta huomioon sitä, että sotilaat voisivat samastua liian voimakkaasti rooliinsa.

Pääesikunnan tiedotuksesta kerrotaan, ettei liiallinen eläytyminen ole todennäköistä, koska harjoitukset ovat niin lyhytkestoisia. 

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma muotoilee asian toisin. 

-Ihminen saattaa heittäytyä hyvinkin väkivaltaiseksi, jos hän eläytyy annettuun rooliin ja käyttäytyy ikään kuin oltaisiin sellaisessa sotatilannetta vastaavassa asetelmassa, että esimerkiksi oman joukon turvallisuus tai henki on vaarassa. 

Helsingin käräjäoikeuden ratkaistavana on parhaillaan reilun vuoden takainen sotaharjoitus Suomenlahdella. Sotilaat kuulustelivat terroristeina esiintyneitä toisia sotilaita tavalla, joka syyttäjän mielestä on muistuttanut kidutusta. 

Puolustusvoimien mukaan sodan oikeussääntöjä koulutetaan jo varusmiespalveluksessa. Esimerkiksi sotavangille saa esittää kysymyksiä, mutta vastauksia ei saa pakottaa esiin. Mitään erillistä kuulustelutekniikkaa ei opeteta.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot