Mainos
Mainos

Sotahirviuutisista JSN:n langettavat Ylelle ja Iltalehdelle – lähde paljastui aprillipilaksi

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut kaksi langettavaa päätöstä Ylen ja Iltalehden julkaisemista sotahirviuutisista.

Yle ja Iltalehti uutisoivat viime kesänä puna-armeijan kouluttaneen hirviä taistelutarkoituksiin. JSN:n mukaan tiedot ja kuvat oli saatu uudesta turisteille suunnatusta museosta, mutta ne olivat peräisin venäläisen tiedejulkaisun aprillipilajutusta vuodelta 2010.

Yle ja Iltalehti muokkasivat juttujaan ja julkaisivat aiheesta jatkojuttuja, joissa kerrottiin yhteydestä aprillipilaan. JSN:n mukaan alkuperäisiä juttuja ei kuitenkaan oikaisupyynnöistä huolimatta korjattu Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla, vaan virheitä peiteltiin. JSN:n mukaan uutiset olisi pitänyt korjata selkeämmin ja nopeammin.

JSN:n mukaan Ylen ja Iltalehden jutuissa on edelleen aprillipilaa varten keksittyjä sepitteellisiä yksityiskohtia, kuten Ylen väite, jonka mukaan hirviä varten laadittiin oma ohjesääntö, sekä Iltalehden viittaukset täysin fiktiiviseen Volossovan eläintarha kolmoseen ja sen johtajaan Mihail Gluhoviin.

JSN:n selvityksen mukaan Neuvostoliitossa kokeiltiin hirvien käyttämistä vetojuhtina, mutta niitä ei koulutettu ampuma-alustoiksi tai taistelutarkoituksiin Suomea vastaan Ylen ja Iltalehden juttujen väittämällä tavalla.

Myös Popular Mechanics Russian huomasi heinäkuussa vanhan aprillipilansa saaneen huomiota Suomessa. Se julkaisikin jutun, jossa näytetään, miten kuvamanipulaatiot hirvistä tehtiin.

JSN teki päätökset eilisessä kokouksessaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme