Mainos
Mainos

Sotainvalidien syyskeräys alkoi

Sotainvalidien syyskeräys käynnistyi tänään.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on avannut 60.sotainvalidien viikon ja syyskeräyksen. Presidentti Halonen kiinnitti radiossa ja televisiossa pitämässään puheessaan huomiota sotainvalidien avustustoiminnan tärkeyteen.

Halonen korosti, että vähävaraistenkin sotainvalidien tulee voida käyttää tarvitsemiaan palveluja. Presidentti Halonen totesi, että sotainvalidien kohdalla sodassa saadut vammat ovat seuranneet ja seuraavat mukana elämän loppuun saakka.

Lähes 100 000:sta sodissamme vammautuneesta on elossa noin 20 000. Heistä yli puolet oli vammautuessaan alle 25-vuotiaita.

-Sotainvalidien avustajatoiminnalla autetaan sotainvalideja ja heidän puolisoitaan ja leskiään selviytymään kotona mahdollisimman pitkään. Heille annetaan apua aivan tavallisissa arjen askareissa. Samalla voidaan myös helpottaa monien sotainvalidien kokemaa yksinäisyyttä, mainitsi presidentti Halonen.

Sotainvalidien syyskeräyksen tuotto on aina käytetty sellaisten sotainvalidien auttamiseen, jotka ovat eniten avun tarpeessa. Nyt hankittavilla varoilla tuetaan keski-iältään 82-vuotiaiden sotainvalidien arjessa selviytymistä muun muassa hankkimalla heille kotiapua ja tukemalla asuntojen kunnostamista. Keräyksen tuotto käytetään kokonaisuudessaan sen alueen sotainvalidien hyväksi, jolta varat on kerätty.

Presidentti Halonen tähdensi, että sotamme kokenut sukupolvi ei antanut periksi vaikeissakaan olossa. Se onnistui säilyttämään maamme nuoren itsenäisyyden ja turvaamaan kansanvaltaisen järjestelmämme.

-Vaikka sotiemme sekä inhimilliset että aineelliset menetykset olivat pienelle kansallamme moniin muihin maihin verrattuna suhteellisesti hyvinkin suuret, selviydyimme kaikesta kuitenkin varsin ehyenä kansakuntana, mainitsi presidentti Halonen.

Keräystavoite 2,5 miljoonaa euroa

Sotainvalidien syyskeräyksen tämänvuotinen tavoite on 2,5 miljoonaa euroa eli 125 euroa elossa olevaa sotainvalidia kohden. Varoilla Sotainvalidien Veljesliitto rahoittaa avustajatoimintaa. Eri puolille maata on palkattu 400 avustajaa, jotka auttavat sotainvalideja ja heidän leskiään selviytymään arjesta. Apu auttaa myös omaishoitajia jaksamaan.

Pääosa projektin rahoituksesta, noin 70 prosenttia, saadaan työllisyysvaroista. Vaikeavammaiset sotainvalidit ovat oikeutettuja valtion korvaamiin kunnallisiin kotipalveluihin ja tarvittaessa valtion korvaamaan laitoshoitoon.
Lievemmin vammautuneet ovat heikommassa asemassa. Puolet kaikista sotainvalideista on ilman valtion korvaamia kotipalveluja ja yli puolet ilman valtion korvaamaan laitoshoitoon.

Keräysvaroja käytetäänkin niihin sotainvalidien tarpeisiin, joihin korvausturva ei vieläkään ulotu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme