Mainos
Mainos

Sotamuistot kiinnostavat matkailijoita

Suomessa on satoja sotahistoriasta kertovia paikkoja, muistomerkkejä ja museoita. Näin kesällä sotahistoriakin kiinnostaa satojatuhansia matkailijoita.

Erikoisempien joukossa kesämatkailureittien varrella ovat muistot, jotka kertovat saksalaisten osuudesta pohjois-Suomen sotahistoriassa.

Yksi esimerkki on Järämän linnoitusalue, joka sijaitsee Suomen Käsivarressa valtatien 21 varressa. Järämän rakensivat saksalaiset alunperin osana Jäämeren satamien suojaa, mutta 7. vuoristodivisioona miehitti asemat Lapin sodan alettua ja suomalaisten karkottaessa saksalaisia maasta. Nyt Järämä on kunnostettu sotahistorialliseksi matkailukohteeksi.

Enimmillään saksalaisia sotilaita oli pohjois-Suomessa yli 200 000. Kaikki eivät palanneet kotiin. Osa vainajista on haudattu Lappiin. Rovaniemen maalaiskunnan Norvajärven rantaan on rakennettu yli 3 000:n saksalaissotilaan hautausmaa ja muistomauseleumi.

Suomessa on yli 20 sotahistoriallista museota, toistakymmentä erilaista pysyvää näyttelyä ja sadoittain merkittyjä taistelupaikkoja, hautoja ja muistomerkkejä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme