Mainos
Mainos

Sotatarvikkeiden salakuljetusyritys Suomen läpi

Venäläisten suihkuhävittäjäosien joukossa on myös ainetta, jota käytetään ydinaseiden kiihdyttimenä. Osien määränpäänä oli Serbia-Montenegro ja Kiina.

Tulli on paljastanut neljä tapausta, joissa Suomen läpi on yritetty salakuljettaa venäläisiä puolustustarvikkeita.

Kaakkoisrajan kautta on viime syksyn, talven ja kevään aikana yritetty kuljettaa lähinnä suihkuhävittäjien osia Serbia-Montenegroon ja Kiinaan. Salakuljetusyrityksistä epäillyt ovat venäläisiä ja Suomessa asuvia venäläisiä, yksi venäläinen on jo tuomittu sakkoihin Lappeenrannassa.

Tullin edustajan mukaan useimmat osista sopivat Suhoi-hävittäjiin. Nimettömänä pysyttelevän tullin edustajan mukaan on syytä epäillä, ettei osia tarkoitettu siviililentokoneisiin.

Tullin haaviin jääneiden tavaroiden joukossa on korkeusmittareita, navigointilaitteita, tutkajärjestelmiä sekä hävittäjäkypäriä. Joukossa on myös laitteita, joissa on käytetty berylliumia. Säteilyturvakeskuksen mukaan berylliumia voidaan käyttää ydinaseen heijastimena ja metallivaippana. Heijastimena beryllium mahdollistaa pienemmän uraani- tai plutoniumlatauksen käytön. Berylliumia voidaan yhdistää americiumiin, jolloin se soveltuu ydinaseen sytyttimeksi.

- Suomessa on lainsäädännössä määritelty ydinaseisiin käytettävät aineet, jotka ovat valvonnan alaisia. Beryllium ei kuulu siihen listaan, mutta maailmalla puhtaan berylliumin kauppaa pyritään valvomaan, sanoo toimistopäällikkö Esko Ruokola Säteilyturvakeskuksesta.

Venäjällä tutkitaan osien alkuperää

Lähetykset yritettiin tuoda Suomeen muun muassa autojen varaosina. Salakuljetusyrityksistä epäillyt ovat kuriireja, jotka tuskin tiesivät tuovansa laitonta materiaalia Suomeen, tullista kerrotaan. Tullin edustajan mukaan osia yritettiin tuoda muutaman sadan kilon erissä.

- Näitä ei ole ennen tavattu. Jos näitä olisi enemmän tullut, ne olisivat tulleet ilmi aiemmin, tullin edustaja arvelee.

Tullin henkilökunta on valpastunut sotamateriaalin salakuljetuksen varalta. Osia voi olla hankala tunnistaa, esimerkiksi autojen varaosien joukosta, tullista kerrotaan.

Myös Venäjän puolella tapaus on otettu vakavasti ja on tutkinnan alla, tulli kertoo. Tullin edustaja ei tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi kommentoinut Venäjän tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi kommentoida, mistä tarvikkeet on mahdollisesti varastettu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme