Mainos
Mainos

Sotaveteraanit tyrmistyivät lehtiväitteistä

Sotaveteraanien etujärjestöt kritisoivat kovin sanoin Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen juttua sotaveteraanien varoista.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen uutisoi viikonloppuna, että sotaveteraaneja tukevilla säätiöillä ja järjestöillä on jo kiire käyttää 87 miljoonan euron omaisuuttaan.

Sotaveteraanien määrä vähenee vuosi vuodelta, mutta omaisuudesta huolimatta veteraaneille kerätään jatkuvasti lisää rahaa.

Sunnuntaisuomalainen käytti esimerkkinä viitasaarelaista veteraania, joka ei pääse kuntoutukseen tänä vuonna määrärahojen loppumisen takia. Valtio huolehtii veteraanien kuntoutuksesta, ja ensi vuonna siihen on varattu 34, 1 miljoonaa euroa.

Sotaveteraanien etujärjestöt ovat nyt huolissaan siitä, että virheellinen uutisointi omaisuudesta vaarantaa järjestöjen lahjoitukset.

Todellinen omaisuus huomattavasti pienempi

- Sunnuntaisuomalaisen teksti oli harhaanjohtava. Siihen oli laskettu mukaan kaksi säätiötä, jotka eivät missään tapauksessa kuuluisi siihen luetteloon, sanoo Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä.

Nämä järjestöt ovat Sotavahinkosäätiö ja Kaatuneiden muistosäätiö.

Esimerkiksi Sotavahinkosäätiö perustettiin Sotavahinkoyhdistyksen jäljelle jääneestä pääomasta. Vakuutusyhtiöt olivat perustaneet Sotavahinkoyhdistyksen tasatakseen sodanjälkeisistä varallisuusvahingoista aiheutuneita menojaan. Säätiö ei siis ole veteraanijärjestöjen hallinnassa.

Sotainvalidien Veljesliiton mukaan kaikkiaan Sunnuntaisuomalaisen laskelmissa on yli 30 miljoonaa euroa muuta kuin veteraanijärjestöjen käytössä olevaa pääomaa.

- Lisäksi näyttää siltä, että luvuista ei ole myöskään vähennetty olemassa olevia velkoja, vastuita ja varauksia, Seppä korostaa.

"Hallaa varainhankinnalle"

Sepän mukaan ainoastaan Sotainvalidien Veljesliitolla on merkittäviä varoja, ja heillä on suunnitelma varojensa käyttämiseen sotainvalidien ja heidän leskiensä elinaikana.

- Meidän kulumme ovat noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa, ja tulomme hiukan sen alle. Meidän ongelmamme on se, miten saamme tämän kaksi miljoonaa kasaan seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tarvitsemme jatkuvasti merkittävää varainhankintaa. Sunnuntaisuomalaisen juttu tekee hallaa keräyksillemme.

Suomen Sotaveteraaniliitto hankkii varoja toimintaansa muun muassa myymällä ilmoituksia lehteensä. Lisäksi sotaveteraanipiirit myyvät joululehtiä ja järjestävät muita kampanjoita.

- Meidän järjestöömme kuuluu 37 000 sotaveteraania eli noin 60 prosenttia sotaveteraaneista, ja nyt kuvitellaan valheellisesti, että veteraanitoimijoiden omaisuudesta samat 60 prosenttia olisi meillä, Seppä sanoo.

Todellisuudessa jokainen järjestö kerää omat rahansa. Jos rahat on kerätty Sotainvalidien Veljesliitolle, eivät muut järjestöt voi niihin koskea.

Suurin omaisuus on Sotainvalidien Veljesliitolla. Liiton mukaan valtaosa varoista käytetään neljän seuraavan vuoden aikana sotainvalidien ja heidän puolisoidensa ja leskien huoltoon.

Liiton toimintasuunnitelma ulottuu 2020-luvulle saakka. Tärkeänä periaatteena on, että liiton kaikki varat ja muu omaisuus käytetään sotainvalidien ja heidän puolisoidensa elinaikana.

Tulevat kampanjat uhattuina

Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo, että järjestö on saanut tänä vuonna tuloja hyvin niukasti.

Seppä kertoo, että Veteraanivastuu on lähettänyt parikymmentä tuhatta lahjoittajakirjettä asiakkaille. Veteraanivastuu-yhdistys on viiden etujärjestön perustama varainhankintayhdistys. Lisäksi sen vastuulla ovat kansainväliset yhteydet.

- Myös lahjoittajakirjeistä on tullut sellaista negatiivista palautetta, että emme tällaiselle enää anna rahaa. Se on ollut meille todella harmillista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme