Mainos
Mainos

Sote-alueiden rahoitus siirtymässä valtiolle

Tulevan sote-uudistuksen itsehallintoalueiden rahoitus valmistellaan ensisijaisesti valtion rahoitusvastuun pohjalta, linjaa hallitus.   

Valtion rahoitus voitaisiin toteuttaa ainakin kolmella tavalla: uudella ansiotuloista perittävällä sote-verolla, nykyisiä ansiotuloveroperusteita muuttamalla tai toteuttamalla laajempi verouudistus, jossa myös muuta kuin tuloverotusta muutettaisiin. Sosiaali- ja terveysministeriön muistion mukaan näistä helpoimmin toteutettava vaihtoehto olisi erillisen sote-veron käyttöönotto.  

Hallitus aikoo kuitenkin tarkastella myös vaihtoehtoa, joka perustuisi osittain itsehallintoalueiden omaan verotusoikeuteen. Hallitus kertoo tiedotteessa, että vaihtoehtojen vaikutuksia arvioidaan ja verrataan keskenään.  

Kuntien kautta tuleva rahoitus on jo kuopattu, sillä sen on katsottu olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.  

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy siis nykyisiä kuntia laajemmille itsehallintoalueille. Samalla uudistetaan myös sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusjärjestelmä.   

Lähtökohtana rahoitusuudistuksessa on se, että kokonaisveroaste ei saa nousta. Tarkemmat rahoituslinjaukset sisällytetään huhtikuussa 2016 lausunnoille lähetettävään hallituksen esityksen luonnokseen.  
  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme