Mainos
Mainos

Sote-uudistus herättää paljon kysymyksiä kunnissa

Eilen sovittu sote-uudistus herättää paljon kysymyksiä kuntatasolla. Tarkempia tietoja kaivataan esimerkiksi rahoituksesta ja sosiaali- ja terveyspuolen yhteisistä tietojärjestelmistä. Myös työterveyshuollon kohtalo on auki.

Eilen päästiin sopuun vasta sote-järjestämislaista eli muun muassa viidestä isosta sote-alueesta ja palvelujen tuottamisesta yhä sekä kunnissa, kuntayhtymissä että yksityisellä puolella.

Nurmijärven johtava ylilääkäri Ilpo Salminen sanoo, että paljon on vielä ratkaisematta ja kysyy, miten hanketta viedään nyt eteenpäin.

- Eilen jätettiin kaksi isoa asiaa sivuun. Säilyykö meillä monikanavarahoitus vai laitetaanko rahat oikeasti yhteen pussiin? Toinen on työterveyshuollon kohtalo, joka jäi ratkaisematta, Salminen sanoo.

Sote-uudistuksesta puhuttaessa on pitkään puhuttu vain helpompana pääsynä lääkäriin; se toinen puoli eli sosiaalipalvelut on keskustelusta unohdettu lähes kokonaan.

Raja-aidat nurin potilaan hyväksi

Uudistuksen odotetaan kaatavan raja-aitoja, mitä sairaanhoitaja Päivi Mäkipää Nurmijärveltä sanoo odottaneensa koko pitkän työuransa.

- Olen odottanut kiinteämpää yhteistyötä sosiaali- ja terveyspuolen kesken. Se on asiakkaan etu, kun tieto kulkisi paremmin. Meillä on paljon yhteisiä asiakkaita, joiden asioihin voitaisiin puuttua ennakolta, jos ne tiedettäisiin sekä terveydenhuollossa että sosiaalipuolella, Mäkipää toteaa.

Kasvavatko tietotekniikkakulut?

Johtavaa ylilääkäriä Salmista huolettaa myös koordinaation puute muun muassa tietotekniikka-asioissa.

- Kuntien on pakko liittyä Kanta-hankkeen sähköiseen reseptisysteemiin, joka edellyttää investointeja. Sitten täällä HUS:n alueella on oma Apotti-tietojärjestelmähanke. Ja jos nyt mennään tällaiseen alueelliseen malliin, jossa on erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalipuoli yhdessä, niin se edellyttää toimiakseen yhteistä tietohallintoa. Maksammeko ja teemmekö me nyt työt moneen kertaan?

Lääkäriliitto kritisoi tänään sote-uudistusta muun muassa siitä, ettei potilaan valinnanvapaus toteutunut. Lääkäriliitto pelkää palvelujen karkaavan yhä kauemmas. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL muistutti sekä rahoituksen järjestämisen että potilaiden valinnanvapauden olevan vielä auki.

Sote alueet

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme