Mainos
Mainos

Sotilaille sananvapautta politiikassa

Sotilaiden poliittista toimintaa koskevia rajoituksia halutaan höllentää. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että sotilaat voisivat esiintyä poliittisissa tilaisuuksissa ja lausua muutenkin mielipiteitään julkisesti politiikasta. Nykyinen sotilasrikoslaki kieltää tällaisen toiminnan ilman esimiehen lupaa.

Lakiesityksen mukaan luvatonta olisi edelleen puolueen jäsenyys, mikäli sotilas on puolustusvoimien, puolustusministeriön tai rajavartiolaitoksen palveluksessa. Kielto ei koske asevelvollisuutta tai vapaaehtoista palvelua suorittavia henkilöitä.

Vaikka perustuslaki takaa kaikille Suomen kansalaisille yhdistymisvapauden, on puolustusvoimien sitoutumattomuus nähty muun muassa turvallisuuden kannalta tärkeämpänä. Rangaistus puolueen jäsenkirjan ottaneille tai siitä kiinni pitäville sotilaille on ehdotuksen mukaan aresti, kurinpitosakko tai varoitus.

Ehdotus sotilasrikoslain muuttamiseksi luovutettiin tänään oikeusministeri Kari Häkämiehelle (kok.).
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme