Mainos
Mainos

Soviteltu päiväraha auttaa pätkätyöläisiä pidempiin työsuhteisiin

Soviteltu työttömyyspäiväraha on auttanut pätkätyöläisiä pidempiin työsuhteisiin. Erikoistutkija Tomi Kyyrä kertoo sovitellulla päivärahalla olleiden ihmisten työllistyneen kaksi kertaa nopeammin kuin täysin työttöminä olleet.

- Verrattuna esimerkiksi kurssituksiin ja muihin aktivointitoimiin tämä vaikuttaa huomattavasti tehokkaammalta, arvioi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkija Kyyrä.

Kyyrän mielestä soviteltu päiväraha takaa pätkätyöläiselle kokoaikatyötöntä paremman tulotason ja samalla se vähentää työttömyysturvamenoja. Hän kuitenkin selkeyttäisi päivärahaan liittyvää paperisotaa.

Soviteltua työttömyyspäivärahaa maksetaan pätkä- ja osa-aikatöitä tekevälle työttömälle palkan lisäksi. Tällä on haluttu kannustaa ihmisiä ottamaan vastaan myös pätkä- ja osa-aikatöitä.

Nykymuotoisena järjestelmä on ollut käytössä noin kymmenisen vuotta. Kyseessä on kokeilu, jolle on annettu aina jatkoaikaa. Kyyrän mukaan nyt tehdyllä tutkimuksella on haluttu selvittää, auttaako soviteltu päiväraha työllistymisessä. Tutkija itse kannattaa kokeilun vakinaistamista.

Tutkimuksessa käytiin läpi reilun 13 000 ansiosidonnaisella olleen työttömän työllistymistä. Soviteltua päivärahaa maksetaan erityisesti sosiaali- ja terveysalan työttömille eli julkisen terveydenhuollon pätkätyöläisnaisille. Esimerkiksi 2005 joka neljäs ansiosidonnaisella ollut oli saanut sovitelluksi työttömyysturvaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme