Mainos
Mainos

Sponsorit kiristävät kukkaronnyörejään

Talouden taantuma uhkaa myös sponsoritukeen nojaavia urheiluseuroja, kulttuurilaitoksia ja järjestojä.

Viime vuosina sponsorirahat ovat kasvaneet reilusti, nyt sopimuksia on vaikea saada uusittua. Vaikein tilanne on niillä seuroilla ja järjestöillä, joiden toiminta on pääosin sponsorituen varassa. Ensimmäiset konkurssit urheilun saralta on jo kirjattu.

Esimerkiksi Pietarsaaren Jaron pelaaminen ja pysyminen pääsarjassa vaatii seuran nokkamiehiltä jatkuvaa varainhankintaa. Sponsorointisopimukset ovat iso osa taloutta. Nyt sponsorisopimusten teko on alkanut tökkiä Jarollakin.

Naapurikaupungissa jääkiekkoseura jo päätyi konkurssiin, yhdeksi syyksi mainittiin sponsorisopimusten väheneminen. Koko maassa sponsorointi on kasvanut melko tasaisesti koko 2000-luvun, valtaosan potista on kerännyt urheilu. Pelkän rahanjaon rinnalle on noussut monenlaisia yhteistyövirityksiä ja tukeminen on laajentunut myös yhteiskunnallisiin hankkeisiin.

Kulttuurissa sama ilmiö

Myös kulttuurin tuki lähti voimakkaaseen nousuun vuosituhannen alussa. Nyt yskivät myös kulttuurin koneistot, eikä tuki enää ole itsestäänselvyys edes yritysvetoisimmilla laitoksilla. Moneen kertaan palkittu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterikin on törmännyt ongelmaan.

Mainostajien liitto arvioi, että ensi vuonna sponsorirahat vähenevät viidestä kymmeneen prosenttia. Pitkien sopimusten osalta suurin pudotus saattaa olla edessäpäin. Alan toimijat muistuttavat, että liian kapeaan sponsoripohjaan ei kannata nojata. Ainakin siellä, missä tuki on ollut metsäteollisuuden varassa, voi olla edessä niukat ajat.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme