Mainos
Mainos

SPR:n joulukahvila pelastaa monen yksinäisen joulun – 11 vuotta leskenä ollut Martti: "Hyvä, että järjestetään"

SPR järjesti nyt toista kertaa avoimen joulukahvilan kaikille halukkaille Helsingissä.

SPR:n vapaaehtoistyöntekijä Oona Simolin kertoo, että Vallilassa on iltapäivällä kello 15.30 mennessä käynyt parikymmentä ihmistä. Kahvila oli avoinna kello 17:ään.

– Me täällä ollaan pelailtu lautapelejä, ja jotkut ovat lukeneet lehtiä kaikessa rauhassa, kuvailee Simolin kahvilan iltapäivää.

Täällä vietetään iltapäivää yhdessä

Simolinin mukaan kahvilassa on tarkoitus viettää yhdessä joulupäivää.

Kävijät ovat Simolinin mukaan olleet enimmäkseen vanhempia ihmisiä, muutamia nuoria on ollut mukana. Yleensä ihmiset ovat lähiseudun asukkaita. Tarjolla on kahvia ja pientä jouluista syötävää.   

– Täällä mennään sen mukaan, mitä ihmiset kulloinkin haluavat tehdä. Jotkut ovat puheliaampia kuin toiset, mutta kaikkia pyydetään mukaan. Täällä myös lauletaan yhdessä, Simolin sanoo.

Monilla sukulaiset kaukana 

Simolinin mukaan kahvilassa kuulee monenkirjavia tarinoita. Ihmiset ovat aika avoimesti liikenteessä. He kehuvat yleensä kahvilan tunnelmaa.

– Joillakin on yksinäisyyttä, toisilla sukulaiset ovat niin kaukana, että heidän luokseen on hankala lähteä jouluksi, Simolin avaa.

SPR:llä oli Helsingin alueella kaksi joulupäivänä päivystävää kahvilaa, Vallilassa ja Oulunkylässä. Kumpikin kahvila on ollut tänään klo 13-17 avoinna. Oulunkylässä kahvila on avoinna myös uudenvuoden päivänä. 

Pöyhönen tuli uteliaisuuttaan

Pian 80-vuotta täyttävä Martti Pöyhönen kertoo tulleensa uteliaisuuttaan SPR:n kahvilaan.

– Vietin viime yönä joulua Tuusulassa poikani luona. Tänään tulin kotiin ja päätin, että iltapäivällä lähden katsomaan, mitä täällä on tekeillä. Täällä on mukava tunnelma, Pöyhönen kertoo.

Pöyhösen vaimo on kuollut yli 11 vuotta sitten syöpään.

– Yksin olen ollut siitä lähtien. Monet ovat odottaneet, että minä rupeaisin juomaan, mutta siihen en ole ryhtynyt, enkä ole tupakoinutkaan. Olen kaikista niistä selvinnyt, Pöyhönen nauraa.

Pöyhönen kiittelee SPR:n kahvilaa mukavasta iltapäivästä.

– Tämä on hyvä idea, että tällaista järjestetään, hän huikkaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme