Mainos
Mainos

Sprinklerit tulossa pakollisiksi vanhainkoteihin

Nykyisin vain noin kahdeksasosassa hoitolaitoksista on käytössä sprinklerijärjestelmä. Alustavien tietojen mukaan viime vuonna noin 90 suomalaista kuoli tulipaloissa.

Automaattiset sammutuslaitteistot lisääntyvät lähivuosina kovaa vauhtia. Sisäministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen uskoo, että sprinklerit tulevat pakollisiksi vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa.

- Aikataulua ei pysty tarkasti sanomaan, mutta sprinklerit ovat ensimmäinen asia, jota pyritään lisäämään. Ensin täytyy tehdä hoito- ja huoltolaitoksista kattava turvallisuusselvitys, Partanen kertoo.

Sisäministeriön mukaan vain noin kahdeksasosassa hoitolaitoksista on toiminnassa oleva sprinklerijärjestelmä.

- Sanoisin, että tätä ongelmaa ei ole aiemmin oikein havaittu. Viime aikoina myös tekniset järjestelmät sprinklerien käyttöön ovat parantuneet.

Hoitolaitoksissa sprinklereitä tarvittaisiin eniten, koska erityisen suuri palokuoleman riski on henkilöillä, joiden havainnointi- tai toimintakyky on alentunut esimerkiksi päihteiden tai lääkkeiden takia.

Sprinklereistä hyviä kokemuksia ulkomailta

Alustavien tietojen mukaan Suomessa kuoli viime vuonna noin 90 ihmistä tulipaloissa. Sprinklerit ovat pelastusalan mielestä tehokkain keino vähentää palokuolemia. Partasen mukaan pelastuslaitoksen toimintaa tehostamalla ei saataisi yhtä hyviä tuloksia, koska 90 prosentissa kuolemista uhri on saanut surmansa jo ennen ensimmäistä hätäpuhelua.

- Meillä on ulkomailta useita esimerkkejä sprinklerien käytön lisäämisestä. Näissä tapauksissa palokuolemien ehkäisemisessä on tapahtunut dramaattisia parannuksia.

Sisäministeriön mukaan tulipalot vaativat Suomessa vuosittain keskimäärin 20 ihmisen hengen miljoonaa ihmistä kohden. Vastaava luku esimerkiksi Ruotsissa on 14, Itävallassa 9 ja Sveitsissä ainoastaan 4.

Lähivuosina paloriskiin vaikuttaa Suomessa vielä muita maita enemmän se, että väestö ikääntyy ja vanhukset asuvat yhä useammin yksin. Toistaiseksi asunnoissa on käytössä sangen vähän sprinklereitä, koska vaikkapa omakotitaloon automaattinen sammutusjärjestelmä maksaa yhä useita tuhansia euroja.

Partanen huomauttaa, että esimerkiksi varasto- ja kauppahalleissa omaisuutta suojellaan tehokkaasti vakuutusyhtiöiden määrätietoisen toiminnan takia.

- Omituista kyllä, omaisuuden suojelussa olemme aivan huippuluokkaa, mutta ihmisten turvaamiseen ei ole niin paljon panostettu. Jos asunnossa syttyy tulipalo, syntyy paljon muita vahinkoja, vaikka kukaan ei kuolisikaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme