Mainos
Mainos

SS: Avara luonto petti katsojat - Uralin eläimet olivatkin suomalaisia

Ylen kanavalla esitetty Avara luonto -ohjelmassa nähtiin muutama viikko sitten jakso, jossa kerrottiin Uralin vuoristosta ja alueen eläimistä. Nyt Savon Sanomat kuitenkin kertoo, että dokumentti sisälsi huomattavan paljon Suomessa kuvattua materiaalia muun muassa karhuista ja susista. Katsojalle tätä ei kerrottu.

Dokumentin saksalainen ohjaaja Oliver Goetzl myöntää, että osa suurpedoista on kuvattu Suomessa. Syyksi hän kertoo, että materiaalin kuvaaminen Uralilla olisi ollut vaikeaa.

- Siellä (Uralilla) ihmiset ovat kuitenkin niin köyhiä, että ampuvat melkein kaikkea mikä liikkuu kansallispuistoissakin. Eläimet ovat erittäin arkoja. Emme saaneet riittävästi materiaalia varsinkaan suurpedoista ja täydensimme sitä Suomessa, ohjaaja kertoo Savon Sanomille.

Myös matkailuyrittäjä ja luontokuvaaja Kari Kemppainen vahvistaa asian lehdelle.

- Minähän olen poikia auttanut. Esimerkiksi se kohta, missä karhu pudottaa sen pöntön puusta, niin olen itse vienyt sen pöntön sinne, Kemppainen sanoo.

Kyse on kohtauksesta, jossa kuvataan siperialaisten hunajankeruuta. Lisäksi ainakin osa karhuista on kuvattu haaskoilta Kuhmossa. Kemppainen myös etsi ohjelmassa nähdyn viirupöllön pesän.

Pohjoisen havumetsävyöhykkeestä kertova dokumentti on palkittu useilla kansainvälisillä filmifestivaaleilla.

Ylen ohjelmahankkija Johanna Salmela kertoo, ettei Ylellä ollut tietoa siitä, että osa materiaalista olisi kuvattu Suomessa. Hän aikoo selvittää asiaa tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme