Mainos
Mainos

SS: Norpille tarjoillaan pian tykkilunta pesätarpeiksi

Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat aikovat tarjota uhanalaisille saimaannorpille tykkilunta pesätarpeiksi. Lumetusta kokeillaan, jotta norppien pesintä onnistuisi myös lumettomina talvina.

– Jos on vain jäätä ja pakkasta, voimme viedä lumitykit jäälle ja lumettaa norpalle apukinoksia pesän tekoa varten, sanoo tutkija Mervi Kunnasranta Savon Sanomissa.

Viimeisen kolmen talven aikana tutkijat ovat auttaneet norppien pesintää kolaamalle niille apukinoksia luonnonlumesta. Ihmisvoimin kolatut kinokset ovat olleet hitti: esimerkiksi viime talvena kinoksiin tehtyihin pesiin syntyi kaksi kuuttia.

Savon Sanomien mukaan apukinoksista saattaa tulla jokavuotinen rutiini, jolloin niiden kolaaminen jäisi Metsähallituksen vastuulle.

Arvion mukaan Saimaalle on tänä vuonna syntynyt 60 kuuttia, mikä on tavanomainen määrä. Tähän mennessä Metsähallitus ei ole kuullut yhdestäkään kuuttikuolemasta.

Talven arvion mukaan norppia on nyt kaikkiaan 290. Suojelutavoitteena on, että niitä olisi 400 vuonna 2020.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme