Mainos
Mainos

SS: Rasvamaksan merkkejä jo lapsilla

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kuten merkkejä rasvamaksasta ja kohonnutta verensokeria esiintyy jo lapsilla, kertoo Savon Sanomat.

Kuopiolaisten tutkimustulosten mukaan metabolisen oireyhtymän piirteitä eli esimerkiksi merkkejä maksan rasvoittumisesta, lievästi kohonnutta verensokeria ja poikkeavia veren rasva-arvoja esiintyy jo lapsilla. Oireet kasaantuvat ylipainoisille ja huonokuntoisille lapsille.

– Aiemmat muut tutkimukset osoittavat, että lihavilla lapsilla jopa rasvamaksan kehittyminen on mahdollinen. Se on vakava aineenvaihduntasairaus, joka on totuttu liittämään lihaviin ja liikaa alkoholia nauttiviin aikuisiin, fysiologian professori Timo Lakka toteaa.

Itä-Suomen yliopiston tekemän 6-8-vuotiaiden lasten seurantatutkimus paljasti, että pienten lasten liikkumisessa, ruokavaliossa ja nukkumisessa on paljon parannettavaa. Liian vähän yöunta sai suosituksiin nähden yli kolmannes lapsista. Vähäisen unimäärän todettiin olevan yhteydessä vähään liikuntaan, runsaaseen television katseluun ja tietokoneella pelaamiseen sekä epäterveellisiin ruokatottumuksiin.

Käynnissä olevaan Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen osallistuu 512 kuopiolaislasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot