Mainos
Mainos

SS: Ulkomaalaiset huiputusviestit ovat levinneet kännyköihin

Rahaa kalastelevia petkutusviestejä singahtelee sähköpostien lisäksi nykyisin myös kännyköihin, kirjoittaa sanomalehti Savon Sanomat.

Keskusrikospoliisista arvioidaan varovasti, että ilmiö on lisääntymään päin. Kokonaiskuvaa ulkomailta tulevien huijausviestien määrästä on kuitenkin hankala muodostaa, sillä viestit tulevat poliisin tietoon usein vasta, kun joku on erehtynyt lähettämään petkuttajalle rahaa.

Näin käy ilmeisen harvoin: esimerkiksi Pohjois-Savon poliisilaitokselle ei ole tänä vuonna tullut yhtäkään ilmoitusta ulkomaisesta kännykkäpuijauksesta.

– Ehkä kyseessä on vielä melko uusi ilmiö. Tai sitten ihmiset ovat niin järkeviä, että poistavat viestin saman tien, eikä asiaa heidän mielestään kannata lähteä viemään eteenpäin, uumoilee rikoskomisario Risto Jääskeläinen Pohjois-Savon poliisilaitokselta.

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntijan Antti Kiurun tietoon vastaavia puijausyrityksiä on tullut satunnaisesti kolmen viime vuoden ajalta.

– Kiusankappaleviestejä on toki ollut niin kauan kuin tekstareitakin. Sellaisia, joilla pyrittäisiin huijaamaan rahaa, on kuitenkin alkanut ilmaantua vasta viime vuosina.

Poliisi on tällä haavaa varsin hampaaton ulkomailta tulevien petkutusviestien jäljittämisessä.

Huijarin punomaa vyyhteä on mutkikasta keriä auki, koska nykyisellään petosten tutkinnassa ei voida turvautua televalvontaan.

– On selkeä ongelma, ettei poliisilla ole oikeutta selvittää, mistä verkon kautta tullut viesti on lähetetty. Tilanne kuitenkin helpottuu, kun uusi pakkokeinolaki astuu voimaan arviolta vuonna 2014. Sen myötä myös petoksia voidaan tutkia tietoverkossa, Kajantie ennakoi.

Esimerkiksi tekstiviestin lähettäjän suuntanumero ei vielä välttämättä kerro, mistä huijaus on tosiasiassa tullut. Neuvokkaat rahankalastelijat kun osaavat peitellä jälkiään tietoverkossa rämpiessään.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme