Mainos
Mainos

Stakes: Mielisairaalat voisi lakkauttaa

Suomessa olisi Stakesin tutkimusprofessorin mukaan päästävä eroon psykiatrisista sairaaloista, kirjoittaa Savon Sanomat.

Tutkimusprofessori Kristian Wahlbeckin mielestä laitoskeskeisyyden häivyttäminen on tarpeen mielenterveyspalvelujen uudenaikaistamiseksi. Laitoshoidossa olevien määrä Suomessa ja erityisesti Itä-ja Pohjois-Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna suuri.

Puolet hoitopäivistä aiheutuu skitsofreniasta. Tämänkin sairauden hoidossa pärjättäisiin Wahlbeckin mukaan varsin pitkälle, jos käytettäisiin monimuotoisen avohoidon keinoja.

Wahlbeck toteaa sairaalahoidon olevan nykyisin monelle käytännössä ainoa vaihtoehto, koska kotikunta ei ole järjestänyt tukea kotona selviytymiseksi.

Tutkimusprofessori puhui Mielenterveyden keskusliiton ja Stakesin seminaarissa Finlandia-talossa. Stakesin ylilääkäri Timo Tuori muistutti samassa yhteydessä, että myös sairaalat voivat toimia avohoitokeskeisesti.

KYS:n psykiatrian ylilääkäri Heimo Viinamäki sen sijaan katsoo, että psykiatrisen laitoshoidon tarve on pikemminkin kasvussa kuin vähenemässä. Tämä johtuu uusista ongelmista, kuten huumevieroituksista ja alkoholipsykooseista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme