Mainos
Mainos

Stefan Bremer: Helsinki

Arvio: Pertti Nyberg

(Teos)

Kukapa ei olisi ostanut tai ainakin selaillut eri kaupungeista tehtyjä valokuvakirjoja. Helsingistäkin niitä on tehty lukuisia. Suurin osa valokuvakirjoista on tarkoitettu turisteille muistoksi tuosta kaupungista ja sen merkittävimmistä rakennuksista. Niinpä Helsingistäkin on yleensä kuvattu kirkkoja ja toreja rantoja unohtamatta. Kuvan päälle on sitten liimattu joku banaali kuvateksti.

Kaupungin voi nähdä myös toisin. Stefan Bremerin valokuvakirja Helsingistä kuvaa kaupungin eräänlaisesta toisinajattelijan näkökulmasta. Valot ja etenkin varjot sekä sumuiset näkymät ovat keskiössä, kaupunkia kuvataan katoilta, satamasta, vanhat ja tutut paikat on nähty oudosta perspektiivistä. Kaikki on näissä kuvissa niin tuttua, mutta samalla niin vierasta.

Helsinki-valokuvakirja on teos, jota voi ryhtyä katselemaan useammankin kerran. Kaupungissa asuva saa ahaa-elämyksiä ihan paikan todellisen sijainnin tunnistamalla, ulkopaikkakuntalainen voi puolestaan pohtia, onko tuo sumuinen ja tuulinen kaupunki todellakin noin moniulotteisen hieno. Voivatko putkityömaan putket olla kaupungin kaukaisen silhuetin edustalla todellakin noin valokuvaukselliset?

Kyllä voivat.

Valokuvakirjojen suuri ongelma on ihmiset. Joissain valokuvakirjoissa ihmiset on poistettu kokonaan pilaamasta hienoja rakennuksia, toisissa on puolestaan keskitytty vain ihmisiin. Koska kaupunki koostuu sekä ihmisistä että rakennuksista, tasapainon etsiminen voi olla vaikeaa.

Bremer on kuitenkin löytänyt hyvän tasapainon.

Bremerin kirjassa on paljon kaupunkikuvia, joista ihmiset puuttuvat. Mutta ihmisiä on myös paljon ehkä hieman oudoissa kuvissa: uimavalvojan paikalla istuva nuori lumisella hiekkarannalla, Espan puistossa lumienkeleitä tekevä nuorukainen, suojaliiveissä käveleviä päiväkodin lapsia, kaatosateessa rennosti kävelevä mies. Kuvista näkee, että juuri tuollaisissa kuvissa kaupunki näyttää oikealta elävältä kaupungilta. Kaupunkilaiset eivät oikeasti poseeraa, he elävät. Tässä kirjassa ihminen ja kaupunki elävät yhtä kauniisti.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme