Mainos
Mainos

Stefan Moster: Nelikätisen soiton mahdottomuus

(Siltala)

Suomen kirjallisuutta Münchenissä opettaneen Mosterin esikoinen on mielenkiintoinen ja monisäikeinen teos. Romaanin kertojina vuorottelevat äiti ja hänen parikymppinen poikansa.

Äiti ja poika seilaavat toisistaan tietämättä samalla loistoristeilyaluksella ja kuvaavat samoja henkilöitä ja tapahtumia omista näkökulmistaan. Samalla he myös pohtivat keskinäistä suhdettaan ja omaa menneisyyttään.

Menneisyys on jatkuvasti läsnä äidin elämässä. DDR, ahdistus ja vapauden puute. Turvallisuuspalvelun, firman läsnäolo ja lopulta Saksojen yhteenliittyminen kulkevat romaanin taustalla huipentuen lopun paljastukseen. Pesti psykologina loistoristeilijällä avasikin päähenkilöäidin omat henkilökohtaiset elämänsolmut.

Poikaa ja äitiä yhdistää rakkaus musiikkiin. Se on voimakkaasti ja taitavasti läsnä koko romaanin ajan. Se on ollut jonkinlainen tervehdyttävä pakotie ahdistavasta arjesta. Bachia, Schubertia ja kaipuu nelikätiseen soittoon, jota äiti edelleen kaipasi ja josta poika aikuistuttuaan halusi pois.

Moster kuvaa kirjassaan mielenkiintoa herättäen myös elämää DDR:ssä ja "isoveli valvoo-meininkiä". Epävarmuutta ja epäilyä ja jatkuvaa yhteiskunnallista suorittamista.

Ajankohtaista yhteiskunnallisuutta tarinaan tuovat pakomatkalla olevat afrikkalaispojat, joiden kohtalo oli täysin hyvää sydäntä omaavan loistoristeilyhenkilökunnan käsissä.

Kirja ei ollut helppo eikä kevyt, mutta kuitenkin se tempaisi mukaansa. Henkilöt, heidän tarinansa ja ympäristönsä ovat jotenkin tuoreita ja uudenlaisia. Pitkän saksan lukijana teki mieli välillä kaivaa vanhat saksankieliset Böllin novellit esiin kirjahyllystä.

Kansanedustaja Mikkeli (kok)

Kirjojen parissa rentoudun ja pakenen arjen kiireitä. Valitettavasti eduskuntatyön ollessa kiivaimmillaan tulee luettua aivan liian vähän. Kommentaattorina lukemiselle järjestyy aikaa. Tämä tekee minulle "työnarkomaanille" tosi hyvää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme