Mainos
Mainos

STKL vastustaa hallituksen kaavailemia leikkauksia koulutusmenoihin

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto STKL vastustaa hallituksen peruskoulutukseen, ammatilliseen ja yliopistokoulutukseen sekä työpajatoimintaan ja oppisopimuskoulutukseen suunnittelemia leikkauksia.

STKL muistuttaa, että nuorten tilanne on vaikeutunut. Nuorten työttömyys on tällä hetkellä 20,4 %. Vain joka neljäs hakija sai tänä vuonna opiskelupaikan. 60 000 nuorta on ilman jatko-opiskelu- tai työpaikkaa koulun päättämisen jälkeen. Heidän tilanteestaan ei juuri ole tietoa.

– Koulutuksen kyky tasata lasten ja nuorten sosiaalisten ja taloudellisten lähtökohtien eroja on jo vähentynyt. Sitä ei ole enää varaa murentaa lisää, sanoo toiminnanjohtaja Riitta Särkelä STKL:sta.

– Pudokkaisiin satsaaminen on tärkeää, mutta vielä merkittävämpää on turvata opiskeluun riittävästi aloituspaikkoja ja olla kiristämättä opiskelemisen tuen ehtoja. Opiskelu- ja työpaikkojen turvaaminen kaikille nuorille on todellista tasa-arvon luomista, hän toteaa.

Hallitusohjelma saa myös kiitosta

STKL kiittää hallitusta siitä, että köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen on nostettu hallitusohjelman painopisteistä ensimmäiseksi. Kiitosta kerää myös se, että hallitusohjelmassa on konkreettisia toimia köyhyyden vähentämiseksi. Peruspäivärahaa, työmarkkinatukea, toimeentulotuen perusosaa ja kunnallisverotuksen perusvähennystä korotetaan ja yleistä asumistukea parannetaan.

– Näillä toimilla köyhyys ei vielä merkittävästi vähene, mutta poliittinen viesti on selvä: köyhyysongelma pitää ottaa vakavasti, Särkelä sanoo.

Köyhyydessä elää 900 000 suomalaista

STKL toivoo, että taloutta vakautettaessa huolehditaan ihmisistä ja inhimillisestä kestävyydestä. Yhteiskunnallinen tilanne on Suomessa vielä vakaa, vaikka köyhyydessä elää 900 000 ihmistä ja työttömiä on yli 252 000.

– Jaettavan synnyttäminen talouskasvulla on tärkeää, mutta se ei saa tapahtua tavoilla, jotka heikentävät ihmisten elämisen edellytyksiä. Julkisen vallan on turvattava riittävä toimeentulo kaikille talouden epävarmuudesta huolimatta, Särkelä toteaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme