Mainos
Mainos

STM arvostelee Pekkarisen kuntatalousselvitystä

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kaikilta osin tyytyväinen selvitysmies Jukka Pekkarisen ehdotuksiin kuntatalouden vakauttamiseksi.

Jukka Pekkarinen

Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä Pekkarisen esitys ei ole perusteltu nykytilanteessa, jossa keskeisenä ongelmana ovat kuntakohtaiset erot palvelujen laadussa ja saatavuudessa. Ministeriö pelkää Pekkarisen ehdotuksien heikentävän valtion mahdollisuuksia varmistaa, että palvelut turvataan tasalaatuisina kaikissa kunnissa.

Pekkarisen ehdotuksessa rahoitusta koskeva toimivalta sekä lainsäädäntöä ja ohjausta koskeva toimivalta erityisivät eri ministeriöihin.

Pekkarisen ehdotuksessa ei oteta kantaa siihen, mikä ministeriö hallinnoisi valtionosuusjärjestelmää. Nykyisen valtionosuusjärjestelmän ongelma on se, ettei sillä ole riittävää ohjausvaikutusta, ministeriö katsoo. Ministeriössä pidetään silti harkitsemisen arvoisena ehdotukseen sisältyvää ajatusta, että terveydenhuollon valtionosuuksia jaettaisiin suoritteisiin perustuen. Tämän ehdotuksen jatkovalmisteluun sosiaali- ja terveysministeriö on valmis osallistumaan.

Kuntarahaa

Ministeriössä nähdään myönteistäkin Pekkarisen ehdotuksessa, jonka tavoite on lisätä kuntatalouden vakautta ja ennustettavuutta. Esitykset yhteisöverojen lopullisesta jakamisesta, verotulojen tasaamisesta verontilitysten yhteydessä ja verotulojen uudesta tasausjärjestelmästä ovat ministeriön mielestä perusteltuja ja kannatettavia.

Myös opetusministeriö on vieroksunut Pekkarisen ehdotusta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot