Mainos
Mainos

STM haluaa varautua lintuinfluenssa-epidemiaan

Kansanterveyslaitoksessa on tällä hetkellä 25 000 lintuinfluenssa-virukseen tehoavaa lääkekuuria, mutta varmuusvarasto on aivan liian pieni.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan esitystä lääkkeiden varmuusvaraston täydentämiseksi lintuinfluenssan varalle. Ehdotus on valmis, mutta se vaatii vielä muiden viranomaistahojen hyväksymisen. Asiasta kirjoittaa sanomalehti Kaleva.

Kansanterveyslaitoksen varmuusvarastossa on tällä hetkellä 25 000 lääkekuuria lintuinfluenssaan tehoavaa oseltamivir-lääkettä. Jos maailmanlaajuinen epidemia tulee, tämänhetkinen lääkevarasto ei riitä.

Lääkkeitä tarvittaisiin myös kymmeniä tuhansia terveydenhuollon työntekijöitä varten. Lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo kuitenkin, ettei koko kansaa mitenkään voida lääkitä lintuinfluenssaa vastaan kustannussyistä.

Ministeriön työryhmä on tehnyt suunnitelmat myös muista, lyhytaikaisista varotoimista, jos panepidemia uhkaa. Suunnitelmat sisältävät muun muassa kokoontumisten rajoittamista.

Tavallinen influenssavirus muuntuu 20-30 vuoden välein vaaralliseksi maailmanlaajuiseksi epidemiaksi, jota kutsutaan panepidemiaksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme