Mainos
Mainos

STM: Kuntoliikuntaa tuettava nykyistä enemmän

Terveyttä edistävän kunto- ja arkiliikunnan tukemiseen olisi käytettävä vuosittain noin 20 miljoonaa markkaa nykyistä enemmän rahaa, katsoo sosiaali- ja terveysministeriön asettama toimikunta. Rahalla rakennettaisiin mm. lähiliikuntapaikkoja. Liikkumisen mahdollisuudet olisi turvattava jo kaavoituksessa ja ympäristön suunnittelussa.

Tukeen käytettäisiin veikkaus- ja raha-automaattivaroja ja lisäksi valtion talousarvioon varattaisiin määräraha terveysliikunnan tutkimukseen ja kehittämiseen.

Terveysliikuntaan satsatut rahat saataisiin takaisin, kun kansan sairastelu vähenisi. Eri hallinnonalojen, kuntien ja järjestöjen terveysliikuntatoimintaa ohjaisi varta vasten tähän tehtävään perustettava neuvottelukunta.

Terveyttä edistävän liikunnan kehittämistä pohtineen toimikunnan mielestä suomalaiset liikkuvat liian vähän. Liikkumattomuus lisää monien sairauksien vaaraa sekä varhentaa omatoimisuuden menetystä jopa noin 15 vuodella kohtuullisesti liikkuviin verrattuna. On myös laskettu, että eniten liikkuva kolmannes suomalaisista käyttää sairaalapalveluja 25-30 prosenttia vähemmän kuin passiivisin kolmannes.

Jokaisen aikuisen pitäisi toimikunnan mielestä harrastaa kohtuullisen rasittavaa liikuntaa puoli tuntia päivittäin. Lapset ja nuoret tarvitsevat kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa puolesta tunnista tuntiin useimpina päivinä viikossa ja lisäksi parikymmentä minuuttia rasittavaa liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa. Ikäihmisille taas suositellaan esimerkiksi kävelyä, kuntovoimistelua tai tanssia tunnin verran päivittäin.

Terveysliikuntaa on kaikenlainen päivittäinen liikunta pihatöistä, retkeilystä, sienestyksestä ja kuntoliikunnasta ammattiin kuuluvaan ruumiilliseen työhön.

Terveysliikuntaa pohtineen toimikunnan puheenjohtajana oli kansanedustaja Tuija Brax ja varapuheenjohtajina johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtaja Timo Haukilahti opetusministeriöstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme