Mainos
Mainos

STM:n Lehto ottaisi sosiaali- ja terveyspalvelut pois kunnilta

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön mielestä hyvinvointipolitiikkaan kohdistuvia muutospaineita aliarvioidaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto esittää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen poisottoa kunnilta. Lehdon mukaan hyvinvointipolitiikkaan kohdistuvia muutospaineita aliarvioidaan.

- Suomessa tulisi varautua siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirretään kunnilta koko maan kattaville organisaatioille. Ihmiset voisivat valita haluamansa palvelun järjestäjän. Nämä asiakasyhteisöt huolehtisivat siitä, että ihmiset saisivat tarvitsemansa palvelut lasten päivähoidosta vanhustenhuoltoon asti, Lehto esittää kirjassaan Pelastusrenkaan paikkaus.

Lehdon mallissa asiakasyhteisöt eivät vastaisi palvelujen tuottamisesta, vaan siitä, että asiakkaille olisi palveluja tarjolla.

- Kunnat eivät enää vastaisi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Mutta halutessaan ne voisivat edelleen vastata tuottamisesta joko omana toimintana tai muodostamalla liikelaitoksia ja yhtiöitä.

Järjestämisvastuun irrottaminen kunnallisesta kehyksestä vastaisi Lehdon mielestä nykyistä paremmin kansainvälistyvään toimintaympäristöön ja ylipäätänsä lisääntyvään liikkuvuuteen. Kunnalle jäisi edelleen vastuu väestön hyvinvoinnista ja se voisi toimia ristiriidattomasti asukkaidensa etujen ajajana, kun se ei ole tuottamisvastuussa.

Lehdon kirja kuuluu Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-sarjaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme