Mainos
Mainos

Stora Enso järkähtämätön tehtaiden sulkemisissa

Työnantaja piti aamupäivällä tiedotustilaisuuden yt-neuvottelujen tuloksista. Kukaan työntekijöistä ei Kemijärven tehtaalla saapunut tilaisuuteen.

Stora Enso vähentää Kemijärven ja Summan tehtaiden sulkemisen vuoksi 985 henkilöä, mikä on runsaat sata työntekijää vähemmän kuin yhtiö ilmoitti lokakuussa.

Stora Enso pistää kiinni Kemijärven sellutehtaan pysyvästi huhtikuun lopussa. Summan tehdas lopettaa toimintansa jo tämän kuun lopussa. Anjalan paperikoneen Stora Enso sulkee marraskuussa.

Kovimmin päätökset kohtelevat Summaa, jossa työpaikan menettää 450 henkilöä.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen sanoo, ettei ratkaisujen perusteena oleva näkemys kotimaisen puun riittävyydestä ole muuttunut. Hän vetoaa kaikkiin osapuoliin, että toimien kohteena oleville paikkakunnille saataisiin nopeasti uutta yritystoimintaa.

Karvisen mukaan Kemijärvellä osa esille tulleista ehdotuksista pohjautuu Itä-Lapin metsien käyttöön tavalla, joka tukee Stora Enson kuitupuun hankintaa.

Karvinen: Nyt keskityttävä uusiin ratkaisuihin

Stora Enson toimitusjohtaja pyytää, että kaikki osapuolet keskittyisivät etsimään ratkaisuja uuden yritystoiminnan saamiseksi Kemijärvelle ja Summaan.

Karvinen arvioi, että mahdollisuudet järkevän taloudellisen toiminnan löytämiseksi ovat hyvät. Hän korostaa, että Stora Enson lupaama työntekijöiden uudelleenkoulutus on omiaan houkuttelemaan uusia yrittäjiä.

Stora Enso kaksinkertaistaa irtisanottaville työntekijöille suunnattavan tukipaketin 10 miljoonaan euroon. Karvisen mukaan tuen lisäys menee nimenomaan koulutukseen.

Hän myöntää, ettei yhtiöllä ole kovin montaa kuukautta aikaa löytää uusia ratkaisuja Kemijärvellä ja Summassa. Sen vuoksi Stora Enso on palkannut konsultointiyhtiö Ernst & Youngin nopeuttamaan prosessia.

Metsäteollisuudella suuri ongelma

Toimitusjohtaja Karvinen kertoo yllättyneensä siitä, että metsäteollisuuden todellinen suuri ongelma on jäänyt pimentoon Kemijärvi-jupakan aikana.

Hän painottaa, että viidesosa Suomen puunkäytöstä on uhattuna vuoden lopussa. Venäjä nostaa ensi vuoden alussa puun vientitullinsa niin korkeiksi, ettei puuta enää kannata ostaa Venäjältä.

Karvinen muistuttaa, että metsäteollisuudessa on kyse suoraan 60 000:sta ja välillisesti 200 000 työpaikasta.

Stora Enso perustelee Kemijärven ja Summan tehtaiden lopettamista tarpeella päästä eroon kalliista tuontipuusta. Yhtiön mukaan Kemijärven sellutehtaan käyttämä puu tarvitaan Veitsiluodon ja Oulun tehtailla, joilla tuontipuun määrää voidaan vähentää päätöksen ansiosta.

Summan paperitehtaan toiminta on perustunut suureksi osaksi tuontipuulle. Summan tehtaalla on Stora Enson mukaan myös pysyviä kannattavuusongelmia.

Karvinen korostaa, ettei yhtiön näkemys kotimaisen puun riittävyydestä ole muuttunut. Kemijärvellä on vedottu siihen, että Itä-Lapin metsissä on tarpeeksi puuta sellutehtaan pitämiseksi käynnissä.

Stora Enso yrittää löytää korvaavaa yritystoimintaa lakkautettaville tehtailleen. Karvisen mukaan osa esille tulleista ehdotuksista pohjautuu Itä-Lapin metsien käyttöön, mikä tukee myös Stora Enson kuitupuun hankintaa.

Hän vakuuttaa, että Kemijärvelle on mahdollista löytää taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa ja tukea samalla alueellisesti tärkeätä Itä-Lapin metsätaloutta.

Tukipaketti tuplattu

Karvinen arvioi, että mahdollisuudet korvaavien toimintojen löytämiseksi ovat hyvät. Hän korostaa, että Stora Enson lupaama työntekijöiden uudelleenkoulutus on omiaan houkuttelemaan uusia yrittäjiä Summaan ja Kemijärvelle.

- Pyyntö kaikille tänään on, että keskitytään nyt ratkaisujen löytämiseen, hän vetoaa.

Stora Enso kaksinkertaistaa irtisanottaville työntekijöille suunnattavan tukipaketin 10 miljoonaan euroon. Karvisen mukaan tuen lisäys menee nimenomaan koulutukseen.

Valtio on päättänyt 15 miljoonan euron tukipaketista Stora Enson irtisanottavien työllistämiseksi.

Karvinen myöntää, ettei yhtiöllä ole kovin montaa kuukautta aikaa löytää korvaavaa toimintaa Kemijärvelle ja Summaan. Sen vuoksi Stora Enso on palkannut konsultointiyhtiö Ernst & Youngin nopeuttamaan prosessia.

-Teemme lähes yötä päivää töitä, että pääsemme mahdollisimman nopeasti kertomaan todellisista ratkaisuista, Karvinen vakuuttaa.

Työntekijät boikotoivat työnantajan tiedotustilaisuutta

Stora Enson Kemijärven-paperitehtaalla oli torstaina apea tunnelma. Aamun uutiset tiesivät kertoa tehtaan lopettamisesta jo ennen henkilöstölle järjestettyä tiedotustilaisuutta. Henkilöstö äänestikin jaloillaan ja jätti tulematta koko tiedotustilaisuuteen.

- Kyllä me kuulimme kaiken jo radiosta. Mitäpä siihen olisi enää ollut lisättävää, korjaamohallissa istuskellut sorvaaja Matti Mäkinen totesi.

Osa henkilöstöstä on jo alkanut haeskella työpaikkoja muualta. Käytännössä työllistyminen tarkoittaisi muuttoa Kemijärveltä. Stora Enson uudelleenkoulutukseen ja -työllistämiseen lupaamat tuet saivat aikaan väheksyvää tuhahtelua.

- Tämänkin kunnossapitohallin henkilöstö on alan rautaisia konealan ammattilaisia. On sääli, että tällainen ammattitaito hukataan jonnekin työllistämiskursseille, koneasentaja Jarmo Talviaho totesi..

Stora Enson päätös vaikuttaa sähkönkulutukseen

Kantaverkkoyhtiö Fingrid joutuu rakentamaan uutta, aiempaa tehokkaampaa voimajohtoa itäiseen Suomeen Stora Enson tehtaiden sulkemisen vuoksi. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Lappeenrannan Yllikkälästä Joroisten Huutokoskelle rakennettavan voimajohdon kapasiteetiksi Fingrid suunnittelee 1600:aa megawattia. Uusi voimajohto rakennetaan nykyisen rinnalle.

- Venäjältä tuotava sähkö on siirrettävä pidemmälle Suomeen, toteaa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Uusi voimajohto kulkee Lappeenrannan, Lemin, Taipalsaaren, Savitaipaleen, Suomenniemen, Ristiinan, Mikkelin, Juvan, Pieksämäen ja Joroisten kuntien alueella. Sen pituus on noin 150 kilometriä.

Vuonna 2013 valmistuvan voimajohdon hinnaksi on arvioitu 40-50 miljoonaa euroa.

Greenpeace ei riemuitse sellutehtaan sulkemisesta

Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojelua ajava ympäristöjärjestö Greenpeace ei riemuitse Kemijärven sellutehtaan sulkemisesta.

- Meille on olennaista uhanalaisten metsien säilyttäminen, ei tehdaskysymys. Lapin vanhat luonnonvaraiset metsät ovat liian arvokkaita sellukattilassa keitettäviksi, mutta jos tehtaiden puuhuolto voidaan hoitaa muulla tavoin, meillä ei ole mitään niitä vastaan, Greenpeacen tiedottaja Juha Aromaa sanoi STT:lle.

Suomen sellutehtaiden sulkeminen on ympäristöjärjestölle kaksipiippuinen kysymys myös siksi, että se vähentää samalla uusiutuvan energian tuotantoa.

Sillä voi olla ympäristön kannalta jopa miinusmerkkinen vaikutus, jos paperia Suomessa kumminkin kulutetaan entiseen tahtiin, Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta arvioi.

Lapin metsien nykyistä laajempaa suojelua on vastustettu sillä perusteella, että se vaikeuttaa metsäteollisuuden puunhankintaa.

Hallitus sai tietoa Stora Enson tilanteesta

Hallitus sai tänään tilannekatsauksen Stora Enson päätöksen luomasta tilanteesta. Valtion omistajapolitiikasta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoivat koko hallitukselle viime päivien tapahtumista. Mitään uusia linjauksia ei tehty.

Hallituksen neuvottelussa käsiteltiin etenkin talouspoliittisen ministerivaliokunnan viime perjantaista linjausta.

Sen mukaan valtio ei voi asettaa omistamilleen pörssiyhtiöille muista yrityksistä poikkeavia yhteiskunnallisia tai aluepoliittisia velvoitteita. Hallitus on valmis keskustelemaan jatkotoimista sekä Stora Enson että Kemijärven tehtaan mahdollisten jatkajaehdokkaiden kanssa.

Puhetta johtanut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) luonnehti tapaamista rakentavaksi.

Illalla pääministeri Matti Vanhanen kommentoi tapahtunutta Yhdysvalloista, missä hän on parhaillaan vierailulla. Vanhanen sanoi pitävänsä Stora Enson päätöstä tehtaiden sulkemisesta äärimmäisen valitettavana.

Vanhasen mielestä Kemijärven ja Summan tehtaiden sulkeminen kertoo Suomen metsäteollisuuden syvistä vaikeuksista. Hän ei usko, että kukaan vapaaehtoisesti haluaisi tehdä tällaisia päätöksiä. Suomen pitäisi Vanhasen mukaan löytää metsäteollisuudelle uutta korvaavaa toimintaa, joka hyödyntäisi Suomen puuvaroja.

Pääministeri lupasi palata asiaan laajemmin sunnuntaina, kun hän on palannut kotiin Yhdysvaltain vierailultaan.

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme