Mainos

STTK: Eläkeratkaisuja ei voi tehdä hätäisesti

Hallituksen ja etujärjestöjen eilisten neuvottelujen jälkeen on selvää, että kiistellyt eläkeratkaisut jäävät seuraavan hallituksen tehtäväksi.

Uutta aikataulua perustellaan muun muassa sillä, että uusien laskelmien valossa asia on muuttunut monimutkaisemmaksi. Yksi syy on myös ay-liikkeen kova vastustus. Työantajat sen sijaan varoittavat, että venyessään eläkepäätökset ovat entistä kipeämpiä.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ei näe eläkeratkaisujen siirtymistä voittona eikä tappiona.

- Nyt palattiin pitkäjänteiseen työura- ja eläkepolitiikkaan. Ihmisten eläkkeisiin liittyviä ratkaisuja ei voi koskaan tehdä nopeasti, vaan pitää tietää, mikä tilanne on 10-20 vuoden päästä. Nyt on aikaa tarkastella koko eläkejärjestelmän kestävyyttä, eläketasoja, eläkeikäkysymyksiä sekä työelämän kehittymistä, Huomenta Suomessa vieraillut Mäenpää sanoo.

Mäenpään mukaan Kreikan esimerkki vaikuttaa Suomeen, joten Kreikan talouskriisillä on saattanut olla osansa eläkeratkaisujen siirtämisessä.

- Meidän täytyy pitää huolta julkisesta taloudesta. On selvää, että julkisessa taloudessa on vaje. Nykyisen ja tulevien hallitusten pitää arvioida veroratkaisuja, julkisia menoja ja kasvun tekijöitä, mutta myös työuria, jotta asiat saadaan kuntoon.

Mäenpää pitää Kreikkaa esimerkkinä siitä, että jos näitä asioita ei pidetä kunnossa, julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla.

Oikeus riittävään eläkkeeseen

Moni kitkuttelee jo nyt eläkkeellään, ja eläkkeiden leikkaaminen herättää suurta vastustusta. Mäenpään mukaan eläkkeellä täytyy tulla toimeen myös tulevien eläkeratkaisuiden jälkeen.

- Kun puhutaan työurista, pitäisi samalla edistää sitä, että ihmiset kykenevät terveinä ja motivoituneina työskentelemään eläkeikään asti. Jos joutuu jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle, se maksaa kaikille erittäin paljon. Työeläkejärjestelmä on pystynyt tähän saakka takaamaan työntekijälle suurin piirtein sellaisen eläkkeen, jolla voi elää eläkkeellä. Näin pitää olla tulevaisuudessakin, Mäenpää painottaa.

Hänen mukaansa eläkkeiden leikkaaminen ja eläkkeen uskottavuuden menettäminen romauttaa koko järjestelmän.

- Ihmisillä pitää olla oikeus riittävään eläketasoon, jolla voi elää.

Osaamista täytyy pitää yllä

Nuorisotyöttömyys on paisunut räjähdysmäisesti. Työurien pidentämiseen liittyvä keskustelu tuntuu kummalliselta, kun nuoret eivät pääse töihin ja vanhemmat työntekijät eivät jaksa työskennellä eläkkeelle asti.

Mäenpää pitää tärkeänä sitä, että nuorten työllistämiseksi tehdään toimenpiteitä. Esimerkiksi koulutusjärjestelmää pitää hänen mukaansa kehittää vastaamaan työllisyystarvetta.

- Meillä on koulutuksessa kohtaanto-ongelma, mutta myös valmistuneiden henkilöiden työllistymiseen pitää kiinnittää huomiota. Tässä voi tulla kysymykseen myös ei niin tavalliset vaihtoehdot, kuten oppisopimusjärjestelmä.

Mäenpää pitää yhtenä Suomen menestyksen takeena jatkuvaa kouluttautumista.

- Vaikka sinulla olisi tutkinto, niin sinun pitää silti koko työurasi aikana pitää osaamistasi yllä.

Katso STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään haastattelu (Huomenta Suomi 6.5.2010)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot