Mainos
Mainos

STTV: Alkoholin myyntiin omavalvontasuunnitelma

Vähtittäiskauppojen ja ravintoloiden halutaan puuttuvan tiukemmin alkoholin myyntiin mm. alaikäisille ja päihtyneille. Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus esittää, että alkoholin myynnille olisi laadittava omavalvontasuunnitelmat.

Omavalvonta koskee vähittäiskauppoja ja ravintoloita. Sen tarkoituksena on estää tehokkaammin alkoholin myyntiä alaikäisille, päihtyneille ja häiritsevästi käyttäytyville asiakkaille. Viranomaisten selvitykset ovat osoittaneet, että alaikäisille tai juopuneille myydään alkoholia liian helposti.

-Omavalvontajärjestelmä sinänsä on yksi toiminnan laadun apuväline kaupassa ja ravintolassa, korostaa ylitarkastaja Anssi Jyllinkoski Tuotevalvontakeskuksesta. Jyllinkosken mukaan kaupoille ja ravintoloille halutaan antaa selkeät ja ymmärrettävät välineet alkoholijuomien kaupan ja anniskelun suunnitteluun ja järjestämiseen niin, että se tapahtuisi säännösten edellyttämällä tavalla.

Oluttuoppia täytetään

Omavalvontasuunnitelmassa elinkeinonharjoittaja määrittelee toimipaikan alkoholimyynnin tai anniskelun riski- ja ongelmatilanteet, sopii toimipaikkakohtaiset toimintatavat ongelmatilanteissa sekä laatii suunnitelmat rikkeiden ja häiriöiden ehkäisemiseksi. Tuotevalvontakeskus lähettää oppaat ja ohjeet omavalvonnan toteuttamiseksi kaikille alkoholijuomien vähittäismyynti- ja anniskeluluvanhaltijoille kevään aikana. Lääninhallitukset järjestävät asiasta koulutus- ja tiedotustilaisuuksia. Tuotevalvontakeskuksen asettamassa ja Jyllinkosken johtamassa työryhmässä olivat edustettuina myös Päivittäistavarakauppa ry, Suomen hotelli- ja ravintolaliitto, Palvelualojen ammattiliitto ja lääninhallitukset.

-Kun kaupat elävän nyt huikeassa kilpailutilanteessa, ketjut kyllä haluavat painostaa toimipaikkojaan toimimaan niin, että koko palvelun laadusta tulisi mahdollisimman hyvä kuva. Asiakasta ei haluta menettää kilpailijalle sen tähden, että liikkeessä on joku haiseva örisijä elintarvikkeiden seassa. Sama koskee Jyllinkosken mukaan vaikkapa iltaravintolaa: jos siellä on liikaa häiriöitä, asiakkaat löytävät aina toisen viihtyisämmän paikan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme