Mainos
Mainos

Stubb ei kiirehdi Natoon

Ulkoministeri Alexander Stubb haluaa parantaa Suomen vaikutusmahdollisuuksia Natossa aloittamalla säännölliset tapaamiset sotilasliiton pääsihteerin kanssa. Jaap de Hoop Schefferin Brysselissä tavannut Stubb haluaa tulevaisuudessa tavata pääsihteerin kaksi kertaa vuodessa.

- Meillä pitää olla mutkattomat yhteistyövälit ja käydä keskustelua mahdollisimman usein, Stubb perusteli.

De Hoop Scheffer jättää tehtävänsä vuoden kuluttua, mutta Stubb uskoi oven olevan auki myöhemmin myös uuden pääsihteerin pakeille.

Stubbin suopeus Natoa kohtaan kävi tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa selväksi. Hänen mukaansa Suomea vaivaa yhä Nato-fobia, joka perustuu kylmän sodan aikaan. Ulkoministerin itsensä silmissä Nato on nykyisin ennen kaikkea kriisinhallintajärjestö. Hän luonnehti Natoa myös palokunnaksi, joka auttaa hädässä olevia ympäri maailmaa.

Samalla Stubb myönsi, ettei Suomen jäsenyys sotilasliitossa ole ajankohtainen tällä hallituskaudella. Tämän viestin hän oli vienyt myös pääsihteerille.

- Nato-jäsenyyden aika ei ole nyt, ministeri totesi.

Suomen ja Naton nykysuhteista ulkoministeri ei löytänyt kummempia ongelmia. Suomi on esimerkiksi tyytyväinen siihen, kuinka tiedonkulkua Afganistanin ISAF-operaatiossa on parannettu.

Suomen tarjous osallistua Naton nopean toiminnan joukkoihin ei tämän päivän neuvotteluissa noussut juuri esille. Nopean toiminnan joukot ovat olleet Naton sisällä suurissa vaikeuksissa, koska niihin ei ole saatu riittävästi joukkoja.

- Pääsihteeri kertoi, että sitoutumista Nato-mailta on ollut vaikeaa saada, Stubb myönsi.

Ulkoministeri halusi myös korostaa EU:n ja Naton yhteistyön merkitystä. Hänen mielestään Nato on tärkeä linkki myös EU:n ja Yhdysvaltain välisissä suhteissa, koska suurin osa EU-maista kuuluu myös Natoon.

- EU ja Nato kulkevat käsi kädessä, Stubb painotti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme