Mainos
Mainos

Stubb: Georgia muutti Suomen Etyj-puheenjohtajuuden

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Georgian tapahtumat ovat muuttaneet Suomen Etyj-puheenjohtajuuden täysin. Stubbin mukaan juuri nyt Etyjillä on ainoana organisaationa valmius hauraan tulitauon valvontaan.

Suomeen illalla neljän päivän neuvottelumatkalta palannut, silminnähden väsynyt Stubb piti saman tien tiedotustilaisuuden, jossa hän antoi tulitauon aikaansaamisesta kiitosta EU:lle ja sen puheenjohtajamaalle Ranskalle. Stubb korosti, että EU pystyi puhumaan yhdellä äänellä.

Stubbin mukaan tärkeää on nyt tulitauon pysyvyys, humanitäärisen avun saaminen perille, kaikkien joukkojen vetäytyminen ja kansainvälisten rauhanturvaajien lähettäminen. Siitä, millainen operaatio olisi kyseessä, on Stubbin mielestä liian aikaista puhua.

Stubbin mukaan tulitauon valvominen onnistuu nyt vain ja ainoastaan Etyjiltä, jolla on 200 tarkkailijaa ja kalustoa paikan päällä.

- Seuraava askel on YK:n turvaneuvoston päätöslauselma, joka me tarvitaan nyt ja heti, Stubb sanoi.

Stubb totesi, että Suomen Etyj-puheenjohtajuuden piti olla väliaika, jolloin pohditaan koko järjestön tulevaisuutta. Nyt puheenjohtajuudesta tuli Georgia-puheenjohtajuus.

Yhdysvallat ollut maltillinen

Venäjästä kovaa kieltä käyttäneen Yhdysvaltojen reaktioita Stubb piti kuitenkin maltillisina. Hän sanoi keskustelleensa Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa viime päivinä seitsemän kahdeksan kertaa.

- Uskon, että Yhdysvallat ottaa erittäin rakentavan asenteen tässä. On ilman muuta selvää, että tällaisessa konfliktitilanteessa tunteet käy kuumina ja kielenkäyttö on aika kovaa, Stubb sanoi.

Stubbin mielestä Yhdysvaltojen perusviesti on, että ratkaisua haetaan diplomaattisin keinoin.

Stubb ei Etyjin puheenjohtajana halunnut ryhtyä etsimään syyllistä kriisiin. Hän korosti, että nyt on tärkeintä valvonta eli Etyjin monitorointi, joka voi estää etnisiä puhdistuksia.

- Me emme halua uutta Balkania, Stubb sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme