Mainos
Mainos

Stubb haluaa Valko-Venäjä mukaan ympäristökumppanuuteen

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) haluaisi Valko-Venäjän mukaan pohjoisen ulottuvuuden yhteistyöhön.

- Erityisesti ympäristöpuolella Valko-Venäjän jonkinasteinen mukaantulo olisi olennaisen tärkeää, sillä Valko-Venäjä on yksi Itämeren alueen suurimmista saastuttajista, Stubb sanoi.

Stubb tapasi tänään Itämeren alueen ulkoministerit pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokouksessa Pietarissa. Ulkoministerikokous oli ensimmäinen sitten Suomen puheenjohtajuuskauden vuonna 2007.

- Oli tärkeää, että kokous noin yleensä järjestettiin, senkin eteen saatiin tehdä hartiavoimin töitä, Stubb totesi.

Pietarin ulkoministeritapaamiseen osallistuivat mm. Ruotsin Carl Bildt, Norjan Jonas Gahr Störe, Viron Urmas Paet sekä isäntämaa Venäjän Sergei Lavrov. Euroopan unionia kokouksessa edusti puheenjohtajamaa Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner.

Pohjoista ulottuvuutta halutaan laajentaa

Ministerit keskustelivat mm. alueiden liikenne- ja logistiikkakumppanuuden sekä kulttuurikumppanuuden perustamisesta. Pohjoisessa ulottuvuudessa on jo ennestään mukana kaksi kumppanuusohjelmaa, ympäristökumppanuus sekä sosiaali- ja terveyskumppanuus.

Ympäristökumppanuuden suurin hanke on ollut Pietarin lounainen vedenpuhdistamo, jota laajennetaan parhaillaan uuden kokoojaviemärin avulla.

Suomi on sinnikkäästi ajanut liikenne- ja logistiikkakumppanuuden saamista mukaan pohjoiseen ulottuvuuteen, sillä siitä toivotaan apua mm. rekkaruuhkaongelmiin.

Tapaamisia tiuhaan Lavrovin kanssa

Stubb toivoo myös lisää vauhtia pohjoisen ulottuvuuden instituutin perustamiselle Pietariin.

- Kyseessä olisi think tank -tyyppinen laitos joka valvoisi ja veisi eteenpäin pohjoisen ulottuvuuden hankkeita, Stubb sanoi. Laitoksen perustamisaikatauluista ei kuitenkaan ole päätetty vielä mitään.

Stubbilla ei ollut Pietarissa kahdenvälisiä keskusteluja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa, mutta ministerit tapaavat pian kaksikin kertaa uudelleen. Lavrov tulee Helsinkiin 4.-5. joulukuuta järjestettävään ETY-järjestön ministerikokoukseen. Lisäksi hän tapaa Stubbin kahdenvälisesti jo sitä ennen. Päivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon.

-Tulossa on siis jo neljäs tapaaminen puolen vuoden sisällä, se taitaa olla useammin kuin kellään aiemmalla ulkoministerillä, Stubb totesi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme