Mainos
Mainos

Stubb joutui keskelle Georgia-kiistoja

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) pääsi setvimään Venäjän ja Georgian rajakärhämiä, kun hän tapasi virkaveljensä Sergei Lavrovin Moskovassa. Stubb toimii parhaillaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kiertävänä puheenjohtajana.

Tehtävä on haasteellinen varsinkin nyt, kun Venäjän ja Etyjin välit ovat jo valmiiksi kireät vaalitarkkailukiistan jäljiltä.

- Ilmaisin järjestön puheenjohtajana vakavan huolestumiseni ja toivoni siitä, että kaikki osapuolet voisivat neuvotella tilanteesta Ety-järjestön kautta, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan ensimmäinen konkreettinen toimi on se, että erityislähettiläs Heikki Talvitie lähtee tiistaina Georgiaan tapaamaan osapuolia.

Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis neuvottelemaan Etyjin kautta, mutta totesi myös, että järjestön olisi päästävä yli kriisistään.

Georgian tilanteesta Lavrov sanoi ensin, ettei näe mitään kriisiä Venäjän ja Georgian välillä vaan pelkästään Georgian viranomaisten ja Abhasian ja Pohjois-Ossetian asukkaiden välillä. Pian hän kuitenkin päätyi kuvailemaan, kuinka Georgian johto ei halua neuvotella tilanteesta enempää aluehallintojen kuin Venäjänkään kanssa vaan haluaa käyttää vain väkivaltaa.

- Georgian johto ei kykene kunnioittavaan dialogiin Abhasian ja Pohjois-Ossetian kanssa vaan kuvittelee, että Natoon liittyminen ratkaisee ongelmat, Lavrov sanoi.

Lavrov syytti Georgiaa myös venäläisen miehittämättömän tarkkailukoneen alas ampumisesta ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien rikkomisesta.

"Ei uusia puolustuslinjoja"

Suomen Nato-kysymyksestä Stubb ja Lavrov eivät keskenään puhuneet. Vastatessaan median kysymykseen Lavrov painotti sitä, kuinka haitallista sotilasliiton laajeneminen on.

- On tarpeetonta, turhaa ja suorastaan haitallista on laajentaa mekaanisesti puolustusliittoja tilanteessa, jossa ei ole eri blokkien vastakkainasettelua, kun ei ole syytä rakentaa uusia puolustuslinjoja, Lavrov kuvaili.

Ministerit keskustelivat myös viisumikäytännöistä ja työluvista. Lisäksi esillä olivat kaasuputkihanke ja rajaliikenne.

- Mitä läheisemmät välit EU:lla ja Venäjällä on, sitä parempi, Stubb sanoi.

- Itse uskon lujasti tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja rahan vapaaseen liikkuvuuteen. Uskon, että talousyhteistyö tuo vaurautta. Uskon, että vapaakauppa tuo vaurautta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme