Mainos
Mainos

Stubb: Kriiseissä liikaa toimijoita

Eversti Aapo Cederberg (vas.), presidentti Martti Ahtisaari, sisäministeri Anne Holmlund, puolustusministeri Jyri Häkämies ja ulkoministeri Alexander Stubb kriisinhallintaa käsittelevän kansainvälisen julkaisun "Comprehensive Approach - Trends, Challenges and Possibilities for Cooperation in Crisis Prevention and Management" julkistustilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 24. marraskuuta 2008. Kuva: Lehtikuva

Suomi haluaa vauhdittaa kokonaisvaltaista kriisinhallintaa. Ajatusta käsiteltiin tänään Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa, missä julkaistiin myös kokonaisvaltaista kriisinhallintaa käsittelevä tutkimus.

Kolmen ministerin ja yhden presidentin voimin ruodittiin kriisinhallinnan ongelmia ja haasteita. Ulkomisteri Alexander Stubb nosti yhdeksi kriisikenttien suurimmista ongelmista eri toimijoiden liian suuren määrän. Stubb tuskaili myös Kosovon EULEX-operaation lykkääntymistä. Ulkoministerin mukaan on käsittämätöntä, kuinka järjestöjen välisisä ongelmia aiheuttavat niinkin pienet asiat kuin toimitilojen jako.

Presidentti Martti Ahtisaari korosti puheessaan Afrikan maiden merkitystä oman maanosansa kriisinhallinnassa. Ahtisaaren mielestä resurssipulasta kärsivää unionia tulisi tukea.

Puolustusministeri Jyri Häkämies kiinnitti huomiota erityisesti ontuvaan yhteistyöhön. Hänen mukaansa Natolla ja EU:lla on yhteistyöongelmia sekä Afganistanissa että Kosovossa.

Kommentti: Mistä on kyse

"Kokonaisvaltainen kriisinhallinta vaatii sitoutumista, yhteisymmärrystä, johdonmukaisuutta ja hyvää koordinointia. Kokonaisvaltainen kriisihallinta ei ole tavoite, vaan keino, jolla tavoite saavutetaan." Ja vielä ministeri Häkämiehen kommentti: "Joskus olisi jätettävä kansalliset intressit syrjään"

Hienoja ajatuksia. Miten ne käytännössä toteutetaan, onkin sitten eria asia.

Tänään Säätytalolle kokoontui joukko ministereitä: sisäministeri Anne Holmlund, puolustusministeri Jyri Häkämies ja ulkomisteri Alexander Stubb. Presidentti Martti Ahtisaari piti juhlapuheen. Tilaisuudessa julkaistiin tutkimus kokonaisvaltaisesta kriisinhallinnasta, jonka taustalla on mm. viime kesäkuussa Helsingissä järjestetty kansainvälinen seminaari.

Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että kokonaisvaltainen kriisinhallinta vaatii kehittämistä sekä kansallisella että monikansallisella tasolla. Kysymys on tahdosta. Ja toistaiseksi vielä kansallisvaltioiden tahdosta.

Lisäksi on kysymys erilaisista toimijoista, joilla on monenkirjavia päämääriä. Kyse voi siis olla myös luonnonvaroista, uskonnosta, kulttuurista, geopolitiikasta, identiteetistä, sukupuolesta ja miksei myös henkilökemioista. Kysymys on tietysti myös resursseista ja niiden käytöstä. Kriisinhallinta voi olla kehitysapua, mutta selvää kai on, että jos konfilkti saadaan ratkaistua tai mikä parhainta ehkäistyä kokonaan, se on kehitysapua parhaimmillaan.

Koordinoimalla säästettäisiin, mutta kaikille toimijoille se ei kuitenkaan välttämättä olisi eduksi. Tästä ovat esimerkkinä jotkut kriisialueille kiirehtivät hallituksista riippumattomat järjestöt, jotka pyyhältävät paikalle näkyäkseen, kuuluakseen ja levittääkseen sanomaansa silloin, kun hätä on suurin ja mieli avoin. Jäi kiinnostamaan, voiko kokonaisvaltaisella kriisinhallinnalla suitsia yksittäisiä toimijoita, joiden lopullinen päämäärä ei ole humanitaarisen kriisin helpottaminen tai rauha, vaan omien ideologioiden levittäminen?

Hienoa, että kriisinhallinnan ongelmista puhutaan. Siitä on tosin puhuttu ennenkin. Vuosia. Toivottavaa olisi, että hyvää tarkoittavat puheet johtaisivat nyt lopulta suostuisaan tulokseen. Lohdullista , että toiminnan voi aloittaa omien rajojen sisäpuolelta, kansallisesta kriisinhallinnasta ja sen toimivuudesta.

Me voimme lisäksi aloittaa katsomalla peiliin, kun puhutaan kansainvälisestä kriisinhallinnasta. Tässä tapauksessa nimenomaan sotilaallisesta kriisinhallinnasta. Niin kauan kun suomalaiset rauhanturvaajat pysyttelevät kaukana eteläisestä Afganistanista, kyseessä on selvästi kansallinen intressi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme