Mainos
Mainos

Stubb lähtee luomaan rentoa Suomi-kuvaa

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) aloittaa tänään ensimmäisen vierailunsa Yhdysvaltoihin. Vierailun aikana Stubb tapaa muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen.

Ulkoministeri Stubb sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että edessä on hieno kolmen päivän ohjelma. Hän suhtautuu rennosti tulevaan matkaansa.

- Kyllähän tän jenkkihallinnon viimeiset kuukaudet on aika tiuhaa tahtia, mutta ihan kiva päästä treffaamaan Condia, Stubb nauraa.

Stubb on tavannut Ricen aiemminkin ja kehuu, että hänen kanssaan on helppo keskustella.

Matkaohjelmaan kuuluu vierailuja presidenttiehdokkaiden kampanjatoimistoissa sekä keskeisten viestimien toimituksissa. Erityisesti median tapaamisia Stubb pitää tärkeänä Suomi-kuvan luomisessa.

Suomen johto on viime aikoina vieraillut Atlantin tuolla puolen melko ahkerastikin. Stubb korostaa, että hänellä ei ole koskaan ollut mitään asenneongelmaa Yhdysvaltoja vastaan.

- Olen itse ollut aktiivinen Yhdysvaltojen suuntaan, otin heti kontaktit suurlähetystöön. Pidän erittäin tärkeänä, että pienellä Suomen kaltaisella maalla on hyvät suhteet esimerkiksi Jenkkeihin, kuten myös Venäjään.

Suomen ja Yhdysvaltojen suhteiden vahvistaminen on toinen Stubbin päätavotteista. Toinen asia toivottaa Condoleezza Rice tervetulleeksi Suomen isännöimään Etyj-ministerikokoukseen 4. ja 5. joulukuuta. Suomeen odotetaan tällöin yli 40 ulkoministeriä.

Stubb tapaa myös keskeisten kansainvälisen politiikan tutkimuslaitosten johtoa. Keskusteluissa pyörivät myös EU ja Lissabonin sopimus, Venäjäsuhteet ja akuuttina asiana Georgian tilanne.

Stubb muistuttaakin, että maailma ei pysähdy Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Hän lähtee keskustelemaan aiheista pääasiassa epämuodollisesti.

Stubb ei vielä osaa arvioida, koska Suomi kutsutaan Valkoiseen taloon.

Europarlamentaarikko Reino Paasilinna on kritisoinut Suomen taipumusta hoitaa Venäjään liittyviä asioita EU:n kautta.

Ulkoministeri Stubbin mukaan Suomen tulisi vastata Venäjän koveneviin äänenpainoihin ja uudenlaiseen toimintavarmuuteen yksinomaan EU:n kautta. Pienemmät asiat hoituvat kahdenkeskisesti.

- Jos puhutaan kauppaneuvotteluista, niin EU:n kautta takana 483 miljoonaa eurooppalaista, maailman suurin sisämarkkina. Kyllä ne venäläiset kuuntelevat enemmän tätä kuin pelkästään Suomea.

- On huono asia, että Venäjä arvostaa enemmän kahdenkeskeisiä suhteita. Tottakai on sen intresseissä, että otetaan yhteyttä Helsinkiin tai Tallinnaan mielummin kuin EU:hun. Sillä tavalla se pystyy rikkomaan yhtenäistä, eurooppalaista kantaa, Stubb painottaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme