Mainos
Mainos

Stubb sai selittää Minskin-vierailuaan eduskunnalle

Hylkiövaltion leimaa kantavalla Valko-Venäjällä vieraillut ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on antanut matkastaan selvityksen eduskunnan edessä.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.) peräsi Stubbilta, mitä presidentti Aleksandr Lukashenkon puheet tuesta Stubbin "elinikäiselle Etyj-puheenjohtajuudelle" oikein tarkoittavat. Laukkanen muistutti, että Valko-Venäjän vaalit ovat olleet kaikkea muuta kuin Etyjin normit täyttäviä.

Stubb selvitti, että Minskissä tapaamiset hoidettiin samalla kaavalla kuin esimerkiksi Keski-Aasian maissa vierailtaessa on tehty: tavataan presidentti, ulkoministeri, oppositio ja kansalaisjärjestöt.

- Perusviestit Lukashenkolle olivat aivan yksiselitteiset ja selkeät: vaalit eivät olleet vapaat ja rehelliset, kuolemantuomio pitää poistaa, demokratiakehitystä on jatkettava, kansalaisjärjestöjen ja puolueiden vapautta lisättävä ja median vapautta myös.

Stubb huomautti, että Valko-Venäjä on kuitenkin päästänyt maahan Etyj-tarkkailijat, kampanjointi on ollut hieman entistä avoimempaa ja kaikki kolme poliittista vankia on päästetty tyrmästä.

Kamerat lähtivät pois

Laukkanen peräsi vielä, oliko Stubbin esiintyminen Minskissä tulkittavissa tueksi Lukashenkon linjalle ja yritykseksi hyvitellä Venäjää, joka on arvostellut voimakkaasti Stubbin toimintaa Etyjin puheenjohtajana.

Stubbin mukaan hänen esiintymisensä linkittämistä kritiikkiin Venäjän suunnalta "on hirveän vaikea allekirjoittaa". Ministeri selvitti, että häntä arvostellut ryhmä ei ollut mukana vierailun oppositiotapaamisessa.

Keskustelusta Lukashenkon kanssa on hänen mukaansa taltioitu tv-nauhaa noin 20-25 minuuttia.

- Sen voin kertoa, että kun rupesin ottamaan esille opposition asemaa ja kuolemantuomiota, yhtäkkiä kamerat lähtivät pois huoneesta, valitettavasti.

Ulkoministerin mukaan Etyjin sanoma on, että on valittava joko eristäminen tai ehdollinen yhteistyö. Nyt lähdetään siitä, että jälkimmäinen on se tapa, jolla voidaan edetä. Se tulee olemaan myös EU:n ulkoministerien viesti ensi maanantaina, hän korosti.

Sanktioiden poistamisesta ei Stubbin mukaan ole myöskään vielä kukaan puhunut, eikä sitä tulla myöskään EU:n ulkoministerikokouksessa ehdottamaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme