Mainos
Mainos

Stubb: Suomen panoksen lisäämistä Afganistanissa harkittava

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kehottaa miettimään Suomen läsnäolon lisäämistä Afganistanissa. Syksyn aikana pitäisi pohtia sitä, kannattaako Suomen lisätä panostaan Afganistanissa ja millä tavalla. Kyse on hänen mielestään kansainvälisestä vastuunkannosta.

Suomella on tällä hetkellä Afganistanissa satakunta rauhanturvaajaa Naton johtamassa Isaf-operaatiossa. Suomalaiset palvelevat pääasiassa Pohjois-Afganistanissa, joka on eteläistä Afganistania rauhallisempaa aluetta. Ruotsilla, Norjalla ja Tanskalla on kullakin Afganistanissa satoja sotilaita.

Nato-myönteisenä tunnetun Stubbin mukaan Suomen ei missään nimessä pidä nyt, Georgian kriisin jälkeen, liittyä Naton jäseneksi. Ovi on pidettävä avoinna, ja "Nato-fobioista" päästävä eroon, Stubb sanoi tänään Ylen TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa.

- Nato-optio on hallitusohjelmassa, ulkoministeri muistutti.

Suomeen tarvitaan Stubbin mukaan uusi Venäjä-strategia, kun koko idänpolitiikka uudistuu ja tarvitaan uudelleen harkintaa. Ei voida enää vain ajatella pelkästään Venäjää, vaan pitää ajatella ikään kuin laatikon ulkopuolelta, hän sanoi. Venäjä ei kuitenkaan ole Suomelle arvaamattomampi naapuri kuin ennen Georgian kriisiä.

SDP ihmettelee Stubbin kannanottoa

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) sanoo olevansa ulkopolitiikan jatkuvuudesta huolissaan. Kiljunen sanoi keskustelleensa Stubbin ehdotuksista myös muiden ulkoasiainvaliokunnan demarijäsenten kanssa.

Kiljusen mukaan Afganistanin tilanne ei ole niin olennaisesti muuttunut, että lisäpanostusta kannattaisi miettiä. Hän myös ihmetteli ulkopolitiikan heiluriliikettä: eduskunnan ulkoasiainvaliokunta katsoi vain puoli vuotta sitten, että Suomella on nykyisillä sotilaallisen kriisinhallinnan resursseilla hyvin rajalliset mahdollisuudet harkita Isaf-osallistumisen lisäämistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme