Mainos

Stubb: Suomen tulisi ajaa EU:lle yhteistä puolustusta

Suomen Atlantti-seuran tilaisuudessa puhunut europarlamentaarikko Alexander Stubb sanoi, että puhe sotilaallisesta liittoutumattomuudesta tai sotilasliitoon kuulumattomuudesta ei tuota minkäänlaista lisäarvoa, vaan siitä on vain haittaa.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Alexander Stubb kehottaa Suomea ajamaan EU:lle yhteistä puolustusta.

Stubb uskoo ylipäänsä, että Suomen ulkopolitiikassa on tapahtumassa merkittävä muutos. Hänen mielestään taustalla ovat radikaali muutos Suomen toimintaympäristössä ja suomalaisten toimijoiden sukupolvenvaihdos.

Ulkopoliittisen ajattelun muutos johtaa Stubbin mukaan vääjäämättä tarkistuksiin myös ulkopolitiikan sisällössä. Hänen mielestään nämä tarkistukset pitää tehdä viimeistään valmisteilla olevassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

Stubb esitti viisi johtopäätöstä puhuessaan tänään Suomen Atlantti-seuran tilaisuudessa Helsingissä. Ensinnäkin Suomen olisi hänen mukaansa luovuttava kokonaan sotilasliittoja koskevasta kielenkäytöstä turvallisuuspolitiikkansa määrittelijänä niin kauan kun "emme mielestämme kuulu sotilasliittoon".

- Puhe sotilaallisesta liittoutumattomuudesta tai sotilasliitoon kuulumattomuudesta ei tuota minkäänlaista lisäarvoa. Päinvastoin, siitä on vain haittaa, hän päätteli.

Toisena päätelmänä Stubbilla oli, että Suomen koko puolustuksen oppijärjestelmä (doktriini) on määriteltävä uudelleen. Sen taas olisi perustuttava mahdollisimman suureen yhteistyöhön samanmielisten maiden kanssa.

Stubbin näkemyksenä myös on, että Suomen kriisinhallintapolitiikan tavoitteet on määriteltävä uudelleen. Hänen mielestään on turha haikailla niin sanotun perinteisen rauhanturvaamisen perään, jos sitä ei voi enää missään harjoittaa.

Suomen suhde Natoon olisi Stubbin mukaan läpivalaistava uudelleen. Kaikki siihen liittyvät piilo-olettamukset olisi tuotava päivänvaloon. Suomen olisi siten päätettävä, miten se haluaa Natoa kehittää ja ottaa sen kehitykseen osaa.

Stubbin viides johtopäätös liittyy Euroopan unionin puolustukseen.

- Suomen on päätettävä, mikä on mielestämme EU:n puolustuspolitiikan päämäärä. Onko se yhteinen puolustus, huippuunsa kehitetty sotilaallinen kriisinhallintakapasiteetti vai pitäytyminen niin sanotussa siviilikriisinhallinnassa? Kun tavoittelee kaikkea, ei tavoittele mitään. Suomen tulisi ajaa EU:lle yhteistä puolustusta, hän tiivisti.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot