Mainos
Mainos

Stubb: Venäjän turvallisuusaloite ei ole uusi ajatus

Suomen Etyj-puheenjohtajuuskausi huipentuu tänään ja huomenna pidettävään ulkoministerikokoukseen Helsingin messukeskuksessa.

Kokoukseen kohdistuu odotuksia etenkin Georgian kriisin vuoksi, ja ulkoministerit pyrkivät saamaan aikaiseksi yhteisen julkilausuman.

Ulkoministeri Alexander Stubb myöntää, että hieman jo hengästyttää. Stubb on kuitenkin edelleen toiveikas poliittisen julistuksen syntymiseen. Julistuksessa sovittaneen myös uuden huippukokouksen järjestämisestä lähitulevaisuudessa

- Eiköhän tästä hyvällä peruskunnolla kuitenkin selvitä. Julkilausuman mahdollisuuksien suhteen pitäydyn edelleen (eilen sanomassani) 50-60:ssa, yön aikana ei ole suurempia tapahtunut. Huomenna lounaaseen mennessä katsotaan, olemmeko saaneet julkilausuman aikaiseksi.

Stubbin mukaan suurimmat kädenväännöt käydään sanamuotoiluissa niin Medvedevin turvallisuusaloittessa että Etyjin huippukokouksesta.

Turvallisuusaloitteesta ei vielä paljon tiedetä, mutta Stubbin mukaan kyseessä ei ole mikään uusi ajatus.

- Venäjä ehdotti jo ennen Etyjin alkua turvallisuusrakennetta, jossa ei olisi Yhdysvaltoja ja Kanadaa mukana. Nyt tiedetään, että tällä kertaa myös nämä maat olisivat mukana. Tiedämme myös, että aloite panostaa kovaan turvallisuuteen, eli yhteen Etyjin kolmesta perustehtävästä. Lounaalla saamme tietää siitä lisää.

Stubb ottaa Venäjän aloitteen ehdotuksena, ei tyrmäyksenä.

- Jos sitä katsoo Venäjän näkökulmasta, se on ihan ymmärrettävä aloite. Talouden Euroopassa hoitaa pitkälti EU, turvallisuuden hoitaa Nato ja ihmisoikeudet Euroopan neuvosto. Venäläiset voivat asettaa kysymyksen, mihin Etyjiä tarvitaan. Vastaukseni siihen on, että juuri näihin tehtäviin.

Stubb painottaa, että yksi Etyjin päätehtävistä nimenomaan Keski-Aasian maissa on demokratian ja ihmisoikeuksien eteenpäin vieminen.

Etyjiä on jo monta kertaa kuopattu kuolleena ja turhana järjestönä. Stubbin mukaan järjestöllä on kuitenkin paikkansa, kunhan se hoitaa tehtävänsä ihmisoikeuksien puolustajana, konfliktien ratkaisijana ja instituutioiden rakentajana.

- Etyjillä on edelleen vahva rooli. Se, että Helsingissä on tänään koolla neljännes maailman ulkoministereistä, on iso juttu.

Etyjin virallinen kokous alkaa kello 10.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme